Pensilvanija

Preminuli najstariji sijamski blizanci na svijetu

  • Izvor: Indeks
  • 13.04.2024. 09:05

Najstariji sijamski blizanci na svijetu - Lori i Džordž Šapel - preminuli su 7. aprila u bolnici Univerzitetu u Pensilvaniji, a uzrok smrti još uvijek nije utvrđen.

Bili su stari 62 godine i 202 dana. Rođeni 18. septembra 1961. u Pensilvaniji, Lori i Džordž imali su djelimično spojene lobanje, dijeleći vitalne krvne žile i 30 odsto svojih mozgova, odnosno čeoni i tjemeni režanj. Ipak, u mnogo toga su se razlikovali. 

Kakva će biti cijena prasića oko praznika koji su pred nama

Kakva će biti cijena prasića oko praznika koji su pred nama

Džordž je imao spinu bifidu i nije mogao hodati pa je sjedio u stolici sličnoj invalidskim kolicima koju je Lori gurala. Džordž je imao uspješnu karijeru kantri pjevača, a Lori je nekoliko godina radila u bolničkoj praonici rublja.

Džordž je rođen kao žena

2007. su postali prvi istopolni sijamski blizanci koji su se počeli identifikovati kao da su različitog spola, kada se Džordž počeo predstavljati kao muškarac. Inače, Džordž je rođen kao Dori, ali je prvo promijenio ime u Reba, prije nego što je postao Džordž. 

Poznati njemački proizvođač baterija traži slamku spasa

Poznati njemački proizvođač baterija traži slamku spasa

Blizanci su živjeli u dvosobnom stanu u Pensilvaniji. Svako je imao svoju sobu, naizmjenično provodeći svaku noć u drugoj sobi. Tuširali su se odvojeno, koristeći zavjesu za tuš kao prepreku dok se jedan tuširao, a drugi stajao van kade.

Kad god su ih pitali da li bi voljeli da su ikada bili razdvojeni, Lori i Džordž su uvijek odgovarali "ne". "Biste li bili razdvojeni? Apsolutno ne. Moja teorija je: zašto popravljati ono što nije pokvareno?" kazao je Džordž u dokumentarcu iz 1997.

Blizanci su prkosili predviđanjima medicinskih stručnjaka koji su govorili da neće doživjeti 30. godinu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.