Пенсилванија

Преминули најстарији сијамски близанци на свијету

  • Извор: Индекс
  • 13.04.2024. 09:05

Најстарији сијамски близанци на свијету - Лори и Џорџ Шапел - преминули су 7. априла у болници Универзитету у Пенсилванији, а узрок смрти још увијек није утврђен.

Били су стари 62 године и 202 дана. Рођени 18. септембра 1961. у Пенсилванији, Лори и Џорџ имали су дјелимично спојене лобање, дијелећи виталне крвне жиле и 30 одсто својих мозгова, односно чеони и тјемени режањ. Ипак, у много тога су се разликовали. 

Каква ће бити цијена прасића око празника који су пред нама

Каква ће бити цијена прасића око празника који су пред нама

Џорџ је имао спину бифиду и није могао ходати па је сједио у столици сличној инвалидским колицима коју је Лори гурала. Џорџ је имао успјешну каријеру кантри пјевача, а Лори је неколико година радила у болничкој праоници рубља.

Џорџ је рођен као жена

2007. су постали први истополни сијамски близанци који су се почели идентификовати као да су различитог спола, када се Џорџ почео представљати као мушкарац. Иначе, Џорџ је рођен као Дори, али је прво промијенио име у Реба, прије него што је постао Џорџ. 

Познати њемачки произвођач батерија тражи сламку спаса

Познати њемачки произвођач батерија тражи сламку спаса

Близанци су живјели у двособном стану у Пенсилванији. Свако је имао своју собу, наизмјенично проводећи сваку ноћ у другој соби. Туширали су се одвојено, користећи завјесу за туш као препреку док се један туширао, а други стајао ван каде.

Кад год су их питали да ли би вољели да су икада били раздвојени, Лори и Џорџ су увијек одговарали "не". "Бисте ли били раздвојени? Апсолутно не. Моја теорија је: зашто поправљати оно што није покварено?" казао је Џорџ у документарцу из 1997.

Близанци су пркосили предвиђањима медицинских стручњака који су говорили да неће доживјети 30. годину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)