Криза у пословању

Познати њемачки произвођач батерија тражи сламку спаса

  • Извор: Курир
  • 13.04.2024. 08:56

Њемачки произвођач батерија Варта поново тражи помоћ улагача и банака због велике кризе у пословању!

Компанија је закључила да предложени план реструктурирања "више није адекватан" да би се остварило профитабилно пословање до краја 2026. године. Тојнер је у компанију, подсјећа њемачка агенција ДПА, убризгао додатних 50 милиона евра док су банке ублажиле услове кредитирања и продужиле уговоре како би се Варта финансијски стабилизовала.

Њемачки гигант објавио је у четвртак да се криза у пословању додатно продубила у свим сегментима и додала да разговара с повјериоцима и улагачима.

Каква ће бити цијена прасића око празника који су пред нама

Каква ће бити цијена прасића око празника који су пред нама

Варту су уздрмали пад потражње и јефтинија азијска конкуренција, али и кибернетички напад у фебруару. Потражња за малим литијум-јонским батеријским ћелијама за производе попут слушалица осцилира, а неочекивано је ослабила и потражња за системима складиштења енергије произведене у соларним инсталацијама, преноси Курир.

Компанија се жали и на ниске цијене конкурената у сегменту система за складиштење енергије и на континуиране проблеме у ланцима снабдијевања. Хакери су при томе напали у фебруару Вартине компјутерске системе и парализовали производњу на више недјеља.

"Економске посљедице хакерског напада још није могуће процијенити“, саопштила је Варта одгодивши презентацију консолидираних финансијских извјештаја за 2023. годину.

Пала кабина жичаре у познатом турском љетовалишту - има жртава

Пала кабина жичаре у познатом турском љетовалишту - има жртава

Компанија, која је основана давне 1887. године, запошљава око 4.700 радника.

Један од водећих функционера компаније, подсјетимо, дуго година био је и српски научник Дејан Илић који је са својим истраживачким тимом у Варти развио револуционарни систем микробатерија који се данас користи у готово свим преносним уређајима.

Илић је за креацију микробатерије и смарт картице 2005. године добио награду за животно дјело Светског удружења хемичара док је Варта Микробатери проглашена за најуспјешније предузеће у Њемачкој.

Наставља се потрага за тијелом Данке Илић: Полиција претражује већ претражене дијелове

Наставља се потрага за тијелом Данке Илић: Полиција претражује већ претражене дијелове

Позната њемачка компанија Илиг, подсјетимо, морала је у уторак да покрене стечај пред судом у Хајлброну. Свјетски лидер у производњи машина и алата за термоформирање је инсолвентан.

Занимљиво је и да су први астронаути на Мјесецу 1969. године користили камеру која је имала батерије компаније Варта.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.