Kriza u poslovanju

Poznati njemački proizvođač baterija traži slamku spasa

  • Izvor: Kurir
  • 13.04.2024. 08:56

Njemački proizvođač baterija Varta ponovo traži pomoć ulagača i banaka zbog velike krize u poslovanju!

Kompanija je zaključila da predloženi plan restrukturiranja "više nije adekvatan" da bi se ostvarilo profitabilno poslovanje do kraja 2026. godine. Tojner je u kompaniju, podsjeća njemačka agencija DPA, ubrizgao dodatnih 50 miliona evra dok su banke ublažile uslove kreditiranja i produžile ugovore kako bi se Varta finansijski stabilizovala.

Njemački gigant objavio je u četvrtak da se kriza u poslovanju dodatno produbila u svim segmentima i dodala da razgovara s povjeriocima i ulagačima.

Kakva će biti cijena prasića oko praznika koji su pred nama

Kakva će biti cijena prasića oko praznika koji su pred nama

Vartu su uzdrmali pad potražnje i jeftinija azijska konkurencija, ali i kibernetički napad u februaru. Potražnja za malim litijum-jonskim baterijskim ćelijama za proizvode poput slušalica oscilira, a neočekivano je oslabila i potražnja za sistemima skladištenja energije proizvedene u solarnim instalacijama, prenosi Kurir.

Kompanija se žali i na niske cijene konkurenata u segmentu sistema za skladištenje energije i na kontinuirane probleme u lancima snabdijevanja. Hakeri su pri tome napali u februaru Vartine kompjuterske sisteme i paralizovali proizvodnju na više nedjelja.

"Еkonomske posljedice hakerskog napada još nije moguće procijeniti“, saopštila je Varta odgodivši prezentaciju konsolidiranih finansijskih izvještaja za 2023. godinu.

Pala kabina žičare u poznatom turskom ljetovalištu - ima žrtava

Pala kabina žičare u poznatom turskom ljetovalištu - ima žrtava

Kompanija, koja je osnovana davne 1887. godine, zapošljava oko 4.700 radnika.

Jedan od vodećih funkcionera kompanije, podsjetimo, dugo godina bio je i srpski naučnik Dejan Ilić koji je sa svojim istraživačkim timom u Varti razvio revolucionarni sistem mikrobaterija koji se danas koristi u gotovo svim prenosnim uređajima.

Ilić je za kreaciju mikrobaterije i smart kartice 2005. godine dobio nagradu za životno djelo Svetskog udruženja hemičara dok je Varta Mikrobateri proglašena za najuspješnije preduzeće u Njemačkoj.

Nastavlja se potraga za tijelom Danke Ilić: Policija pretražuje već pretražene dijelove

Nastavlja se potraga za tijelom Danke Ilić: Policija pretražuje već pretražene dijelove

Poznata njemačka kompanija Ilig, podsjetimo, morala je u utorak da pokrene stečaj pred sudom u Hajlbronu. Svjetski lider u proizvodnji mašina i alata za termoformiranje je insolventan.

Zanimljivo je i da su prvi astronauti na Mjesecu 1969. godine koristili kameru koja je imala baterije kompanije Varta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: