Помјерили границе

Најстарији сијамски близанци на свијету

  • Извор: Курир
  • 01.12.2023. 21:59

Рони (Роналд Ли) и Дони (Доналд Ли) Галион су били најстарији сијамски близанци на свијету, како је писало у Гинисовој књизи рекорда за 2009. годину, а 2014. су престигли браћу Ченга и Енга Банкер који су до тада били сијамски близанци са најдужим животним вијеком.

Нажалост, Рони и Дони су преминули 2020. године усљед компликација са срцем.

Иначе, њихова прича почиње 1951. године, а доктори су предвиђали да неће живети више од 24 сата након рођења. Рођени су у Охају, а њихова мајка Ајлин није очекивала близанце. Ови близанци су били спојени у подручју карлице и дијелили су пробавни тракт, а у болници су провели прве двије године живота и тада је речено да их је немогуће безбједно раздвојити. Нажалост, локалне школе су сматрале да близанци превише одвлаче пажњу другима, па се никада нису школовали и остали су функционално неписмени.

Снимао филмове за одрасле, а онда сазнао да има ХИВ: Ђурица подијелио своју причу

Снимао филмове за одрасле, а онда сазнао да има ХИВ: Ђурица подијелио своју причу

У породици је било 9 дјеце, па се њихов отац Весли досетио како да заради - водио их је по вашарима као као циркуску атракцију.Обишли су цијелу Сјеверну и Латинску Америку, као и Канаду. Те турнеје су их направиле познатим личностима, а породица је имала довољно новца.

Послије 30 година у индустрији забаве, близнаци су 1991. отишли у пензију, а успјели су и да купе први самостални стан у Дејтону, Охајо. Били су активни у заједници и живели колико-толико нормалан живот, бар колико су им дупла инвалидска колица дозвољавала. Иако у шоу бизнис пензији, повремено су се појављивали на телевизији - били су код Џерија Спрингера, у документарцу на Дискаверију и Каналу 5.

Поред оваквог голмана, противнику не треба нападач:

Поред оваквог голмана, противнику не треба нападач: "Преко ноге" па под пречку!

Рони је 2009. добио смртоносну  инфекцију на плућима која је убрзо угрозила оба близанца. Послије хоспитализације, требала им је стална њега. њихов млађи брат Џим и његова жена Мери, који су живјели у истом граду, нису могли да их приме у свој дом јер није имао рампу и остале потребне ствари како би бринули о њима на прави начин. Међутим, кренуле су донације и волонтирање па су успјели да своју кућу претворе у адекватан дом за браћу. Дискаверијев ТЛЦ је 2010. објавио документарац који је управо пратио причу сређивања куће.


"Они су једно тијело, али две врло различите особе", причао је Џим..

Преминули су 4. јула 2020. у Дејтону. Имали су 69 година.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.