Predsjednik Rusije

Putin: Blinken je naš čovjek

  • Izvor: ATV
  • 15.02.2024. 16:55

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je američki državni sekretar Еntoni Blinken zapravo ruski čovjek.

Putin je obrazložio tvrdnje Blinkena da su njegovi preci pobjegli iz Rusije, a prema arhivama koje ima Rusija, on je u SAD pobjegao iz Kijeva, što govori da je to uvijek bila ruska teritorija u da je Blinken "ruski čovjek".

On je istakao da je to bila jedna od tema razgovora sa američkim novinarom Karlsonom Takerom kada su se ugasile kamere.

"Tema o kojoj je nekoliko puta govorio američki državni sekretar, gospodin Blinken. O tome da su njegovi rođaci, njegov pradjeda pobjegli iz Rusije od pogroma Jevreja. U različitim zemljama u Еvropi, SAD-u, ova tema se stalno otvara sa ciljem da se demonizuje Rusija, da se pokaže kakvi 'varvari, kakvi nitkovi i razbojnici žive ovdje'", objasnio je Putin

"U stvari, ako pogledate ono što je rekao aktuelni državni sekretar, ne politički, nego suština problema postaje mnogo jasno. U našoj arhivi imamo da je pradjed gospodina Blinkena koji je napustio Rusku imperiju, rođen je, po mom mišljenju, negdje u Poltavskoj guberniji,  a zatim je živio i otišao iz Kijeva. Postavlja se pitanje: Blinken vjeruje da je ovo iskonska ruska teritorija Kijev i susjedne teritorije. To je prva stvar, druga, ako on govori da je njegov pradjed pobjegao iz Rusije od jevrejskog pogroma, onda, u ovom slučaju, u najmanju ruku, hoću da naglasim, on vjeruje da tamo nije bilo Ukrajine 1905. godine, odnosno 1904. godine. Naime, 1904. godine, pradjeda gospodina Blinkena je otišao iz Kijeva u SAD. Znači nikakva Ukrajina tada nije postojala, ako kaže da je pobjegao iz Rusije. Sudeći po svemu, gospodin Blinken je naš čovjek", rekao je Putin.

Pratite nas i putem Vibera