Ne odustaju

Rojters: Zapad vrši pritisak na zemlje da pojačaju sankcije Rusiji

  • 02.12.2023. 12:38

Velika Britanija, ЕU i SAD poslale su pisma Maršalskim ostrvima, Liberiji i Panami zahtijevajući od njih da pojačaju nadzor nad svojim brodovima kako bi osigurali da ne prevoze rusku naftu i tako pomažu Moskvi u zaobilaženju zapadnih sankcija, prenosi Rojters pozivajući se na izvor koji je vidio pisma.

Pisma, navodno, sadrže upozorenja o povećanju broja slučajeva zaobilaženja ograničenja cijene ruske nafte i zahtjev da tri zemlje pooštre kontrolu nad pomorskim transportom.

Ukrajina na prekretnici: Zelenski tone sve dublje!

Ukrajina na prekretnici: Zelenski tone sve dublje!

Еmbargo ЕU na snabdijevanje naftom iz Rusije pomorskim putem stupio je na snagu 5. decembra 2022. godine. Zemlje Grupe sedam, ЕU i Australija uvele su gornju granicu cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu za svoje podređene brodove i teritorije. Od 5. februara 2023. godine slična ograničenja počela su da važe i za isporuku naftnih derivata iz Rusije.

Pusti snovi Vašingtona: Prepolovićemo Rusima prihode od nafte i gasa

Pusti snovi Vašingtona: Prepolovićemo Rusima prihode od nafte i gasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je 12. oktobra 2022. da Moskva neće snabdijevati energentima zemlje koje ograničavaju cijenu nafte i nazvao je gornju granicu cijene "besramnom ucjenom".

Ruska vojska spriječila iskrcavanje Ukrajinaca

Ruska vojska spriječila iskrcavanje Ukrajinaca

Takođe, Putin je upozorio da bi uvođenje gornje granice cijena nafte moglo da izazove rizik od nametanja sličnih "plafona" u drugim sektorima, što bi uništilo globalnu tržišnu ekonomiju i ugrozilo dobrobit milijardi ljudi, prenosi RT.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: