Eksplozija na gasovodu

Rusija će tražiti odštetu zbog "Sjevernig toka"?

  • Izvor: SRNA
  • 27.03.2023. 08:53

Postoji mogućnost da Moskva zatraži odštetu za prošlogodišnje eksplozije na gasovodima "Sjeverni tok", rekao je danas zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Betričevski.

U septembru prošle godine, na gasovodima, koji ispod površine Baltičkog mora povezuju Rusiju i Njemačku, odjeknule su eksplozije i Moskva je to nazvala činom "međunarodnog terorizma".

"Ne odbacujemo mogućnost da će iznijeti pitanje odštete za štetu nastalu nakon eksplozija na gasovidima Sjeverni tok", rekao je Betričevski.

On je naglasio da su zapadne države protiv ruskog nacrta rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u kojoj se traži pokretanje nezavisne međunarodne istrage o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok.

Glasanje o ruskom nacrtu rezolucije u kojem se od generalnog sekretara Antonija Guteresa traži da formira komisiju radi istrage o eksplozijama biće održana večeras u 18.00 časova.

Rusija je u februaru iznijela nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN radi provjera navoda koje je nagrađivani američki novinar Sejmur Herš iznio u tvrdnjama da su za eksplozije odgovorne SAD uz podršku Norveške.