Sergej Šojgu

"Rusija jača svoje zapadne granice, očekujući isporuke lovaca F-16 Ukrajini"

  • 18.10.2023. 15:33

Rusija jača svoje zapadne granice, očekujući isporuke lovaca F-16 Ukrajini tokom 2024. godine, poručio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku zajedničkog odbora ministarstava odbrane Ruske Federacije i Republike Bjelorusije.

On upozorava da se situacija na granicama Savezne države Rusije i Bjelorusije naglo pogoršala zbog otvoreno neprijateljskih aktivnosti NATO-a.

"Od februara 2022. godine, broj trupa u istočnoj Еvropi i baltičkim zemljama povećao se dva i po puta i premašio je 30.000 ljudi. Više od polovine njih su vojna lica Sjedinjenih Američkih Država", navodi ruski ministar odbrane.

Rusija namjerava da probije ukrajinsku odbranu

Rusija namjerava da probije ukrajinsku odbranu

Na istočnom krilu Alijanse se održavaju velike vježbe zasnovane sa scenarijima vojnog sukoba sa Rusijom i Bjelorusijom, upozorava Šojgu.

Pritom SAD vrše i testiranja upotrebe nuklearnog oružja, primjenjuju svoju stratešku avijaciju i taktičke nuklearne snage NATO-a, naglašava ministar vojni.

Takođe, vojne baze i udarno oružje NATO zemalja mogu da se pojave u Finskoj i Švedskoj, upozorava Šojgu ističući da je to stvorilo dodatni izvor napetosti.

"Braneći nacionalistički kijevski režim, kolektivni Zapad je pokrenuo hibridni rat protiv Rusije u vojno-političkoj, pravnoj, ekonomskoj i humanitarnoj sferi", navodi ministar.

Pored ekonomskih sankcija uvedenih protiv Rusije, Zapad aktivno podržava Kijev. Ukupan iznos utrošenih sredstava na Ukrajinu dostigao je skoro dvesta milijardi dolara.

Ukrajinski dron ubio tri osobe u Belgorodu, među njima i dijete

Ukrajinski dron ubio tri osobe u Belgorodu, među njima i dijete

"Zemlje NATO-a snabdijevaju ukrajinske oružane snage oružjem, prenose obavještajne informacije, obučavaju ukrajinsko vojno osoblje i šalju plaćenike i konsultante. SAD i njihovi saveznici u Ukrajinu prebacuju oklopna vozila, sisteme protivvazdušne odbrane i rakete visoke preciznosti. Kršeći međunarodne konvencije, Vašington je uključio kasetnu municiju u pakete vojne pomoći", dodaje Šojgu.

Zbog svega ovoga Rusija i Bjelorusija se drže mehanizma zajedničkog vojnog planiranja koji, prema riječima ruskog ministra, dobro funkcioniše i obezbjeđuje efikasno djelovanje zajedničkih trupa i jedinstvenog regionalnog sistema protivvazdušne odbrane.

Bajden zabrinut: SAD prestaje sa slanjem pomoći Ukrajini?

Bajden zabrinut: SAD prestaje sa slanjem pomoći Ukrajini?

Uspostavljena je obostrano korisna vojno-tehnička saradnja i saradnja između odbrambeno-industrijskih kompleksa zemalja. Zajedničke aktivnosti operativne i borbene obuke sprovode se kako na bilateralnoj osnovi, tako i u multilateralnom formatu, navodi Šojgu.

Da bi se poboljšao kvalitet obuke ruskog i bjeloruskog vojnog osoblja, stvoreni su centri za borbenu obuku. Takođe, rusko Ministarstvo odbrane nastavlja da obučava bjelorusku vojsku u svojim visokoškolskim ustanovama.

Današnji sastanak održan je sa ciljem da se sumiraju rezultati zajedničkih aktivnosti u protekloj godini i da se utvrde perspektive za dalji rad.

Medvedev: U ЕU još vjeruju da će Ukrajina opstati do 2030. godine

Medvedev: U ЕU još vjeruju da će Ukrajina opstati do 2030. godine

"Razmotrićemo i niz pitanja jačanja zajedničkog odbrambenog prostora, uzimajući u obzir iskustvo izvođenja Specijalne vojne operacije", poručuje Šojgu.

Bjelorusija je strateški partner i pouzdan saveznik Rusije, spajaju ih bratski odnosi i zajedničke kulturne i moralne vrijednosti, zaključuje ministar.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.