Moskva

Rusija pomjera granice - stiže nova moćna ratna mašina

  • Izvor: B92
  • 25.03.2024. 09:04

Rusija pomjera granice vazduhoplovnog inženjerstva, navodno razvijajući revolucionarni lovac 6. generacije.

Poznat kao MiG-41, ovaj avion ima za cilj da pomjeri granice ne samo u našoj atmosferi, već i da leti ka niskim svemirskim orbitama.

Ovaj najsavremeniji projekat je inspirisan iz vremena cijenjenog MiG-31M i obećava da će imati takve karakteristike kakve svijet vazduhoplovstva nikada do sada nije vidio.

Čak i vatreni entuzijasti avijacije možda nisu svjesni postojanja modernizovane verzije MiG-31, a to je MiG-31M - za koji se navodi da je razvijena 90-ih godina, a ova zanemarena letjelica bi uskoro mogla postati legendarna.

Njegov nedostatak slave i razlozi koji stoje iza zaustavljene masovne proizvodnje i dalje su predmet spekulacija među ruskim analitičarima.


Baba Marta - svi ste čuli za nju, a ovo je staro vjerovanje o njoj

Baba Marta - svi ste čuli za nju, a ovo je staro vjerovanje o njoj

Uprkos tome, MiG-31M zaslužuje priznanje. To je zato što se sumnja da će rad uložen u njega postaviti temelje za željno očekivani supersoničnog presretača sljedeće generacije, MiG-41.

MiG-31M, koji proizlazi iz rigoroznog procesa modernizacije, ima sportska poboljšanja kako na spoljašnjosti tako i u unutrašnjosti. Značajne nadogradnje, osim njegove vizuelne privlačnosti, uključuju prošireni rezervoar za gorivo od 300 litara, napredni radar Zaslon-M, kao i kapacitet za nošenje 6 projektila vazduh-vazduh.

Procjene ruskih stručnjaka, koje se često citiraju u nedavnim medijskim izvještajima, sugerišu da će borbeni avioni šeste generacije MiG-41 VKS-a (ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga) poletjeti u nebo do 2025. godine.

Čini se da je glavni izazov za realizaciju ove vizije stalni razvoj pulsno-detonacionog motora koji će pokretati avion.


Kakve su cijene kod zubara u Banjaluci - ovo je najskuplje

Kakve su cijene kod zubara u Banjaluci - ovo je najskuplje

Ruski tehnički časopis Sfera napominje:

"Dok se ostvaruje napredak, mi ulazimo u nepoznatu teritoriju ovdje. Mogu se pojaviti pitanja o resursima potrebnim za rješavanje problema habanja motora, s obzirom na izuzetno dinamično opterećenje koje će podnijeti".

Prema lokalnim spekulacijama, letjelica bi mogla biti dizajnirana da radi pomoću alternativnog motora.

Potencijalne opcije uključuju motor drugog stepena pozajmljen od Su-57 ili motor P-579-300 iz Sojuza AMNTK.

Zanimljivo je da P-579-300 već posjeduje razvijeni generator gasa. P-79-300, koji je ranije korišćen u Jak-141, služi kao osnovni model za ovaj razvoj.

Naoružanje

Prema pisanju Militari Voča, Rusija razvija elektromagnetni pulsni sistem koji bi predstavljao potencijalnu promjenu igre u oblasti ratovanja iz vazduha. Ovaj inovativni "energetski top" mogao bi da proširi opseg dostižnih ciljeva.


Djeca brala biljke u vrtiću pa završila u bolnici

Djeca brala biljke u vrtiću pa završila u bolnici

Ovakav razvoj događaja predstavlja ozbiljnu prijetnju, potencijalno prevazilazeći već moćni Su-57 i predstojeći MiG-41.

Izvori u Rusiji sugerišu moguću upotrebu manje moćne verzije ЕMP topa kao efikasnog sredstva odvraćanja od bespilotnih letjelica. Takođe se spekuliše da bi MiG-41 koji tek treba da bude lansiran mogao biti opremljen raketama R-37.

Ruska publikacija "Izvestija" izvještava da bi MiG-41 mogao imati višenamjenski raketni sistem presretač, koji može da se nosi sa hipersoničnom municijom sa više bojevih glava.

Ako MiG-41 uspešno završi svoj prvi let do 2025. godine, očekuje se da će biti potpuno operativan do 2030. godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.