Москва

Русија помјера границе - стиже нова моћна ратна машина

  • Извор: Б92
  • 25.03.2024. 09:04

Русија помјера границе ваздухопловног инжењерства, наводно развијајући револуционарни ловац 6. генерације.

Познат као МиГ-41, овај авион има за циљ да помјери границе не само у нашој атмосфери, већ и да лети ка ниским свемирским орбитама.

Овај најсавременији пројекат је инспирисан из времена цијењеног МиГ-31М и обећава да ће имати такве карактеристике какве свијет ваздухопловства никада до сада није видио.

Чак и ватрени ентузијасти авијације можда нису свјесни постојања модернизоване верзије МиГ-31, а то је МиГ-31М - за који се наводи да је развијена 90-их година, а ова занемарена летјелица би ускоро могла постати легендарна.

Његов недостатак славе и разлози који стоје иза заустављене масовне производње и даље су предмет спекулација међу руским аналитичарима.


Баба Марта - сви сте чули за њу, а ово је старо вјеровање о њој

Баба Марта - сви сте чули за њу, а ово је старо вјеровање о њој

Упркос томе, МиГ-31М заслужује признање. То је зато што се сумња да ће рад уложен у њега поставити темеље за жељно очекивани суперсоничног пресретача сљедеће генерације, МиГ-41.

МиГ-31М, који произлази из ригорозног процеса модернизације, има спортска побољшања како на спољашњости тако и у унутрашњости. Значајне надоградње, осим његове визуелне привлачности, укључују проширени резервоар за гориво од 300 литара, напредни радар Заслон-М, као и капацитет за ношење 6 пројектила ваздух-ваздух.

Процјене руских стручњака, које се често цитирају у недавним медијским извјештајима, сугеришу да ће борбени авиони шесте генерације МиГ-41 ВКС-а (руских Ваздушно-космичких снага) полетјети у небо до 2025. године.

Чини се да је главни изазов за реализацију ове визије стални развој пулсно-детонационог мотора који ће покретати авион.


Какве су цијене код зубара у Бањалуци - ово је најскупље

Какве су цијене код зубара у Бањалуци - ово је најскупље

Руски технички часопис Сфера напомиње:

"Док се остварује напредак, ми улазимо у непознату територију овдје. Могу се појавити питања о ресурсима потребним за рјешавање проблема хабања мотора, с обзиром на изузетно динамично оптерећење које ће поднијети".

Према локалним спекулацијама, летјелица би могла бити дизајнирана да ради помоћу алтернативног мотора.

Потенцијалне опције укључују мотор другог степена позајмљен од Су-57 или мотор П-579-300 из Сојуза АМНТК.

Занимљиво је да П-579-300 већ посједује развијени генератор гаса. П-79-300, који је раније коришћен у Јак-141, служи као основни модел за овај развој.

Наоружање

Према писању Милитари Воча, Русија развија електромагнетни пулсни систем који би представљао потенцијалну промјену игре у области ратовања из ваздуха. Овај иновативни "енергетски топ" могао би да прошири опсег достижних циљева.


Дјеца брала биљке у вртићу па завршила у болници

Дјеца брала биљке у вртићу па завршила у болници

Овакав развој догађаја представља озбиљну пријетњу, потенцијално превазилазећи већ моћни Су-57 и предстојећи МиГ-41.

Извори у Русији сугеришу могућу употребу мање моћне верзије ЕМП топа као ефикасног средства одвраћања од беспилотних летјелица. Такође се спекулише да би МиГ-41 који тек треба да буде лансиран могао бити опремљен ракетама Р-37.

Руска публикација "Известија" извјештава да би МиГ-41 могао имати вишенамјенски ракетни систем пресретач, који може да се носи са хиперсоничном муницијом са више бојевих глава.

Ако МиГ-41 успешно заврши свој први лет до 2025. године, очекује се да ће бити потпуно оперативан до 2030. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: