Doživio debakl na lokalu

Sančez najavio raspuštanje skupštine i vanredne parlamentarne izbore

  • Izvor: Agencije/Reuters
  • 29.05.2023. 14:27

Španski premijer Pedro Sančez je nakon poraza vladajuće partije na lokalnim izborima, izjavio da će raspustiti parlament i da će vanredni opšti izbori u zemlji biti održani 23. jula.

"Odluku sam donio imajući u vidu rezultate jučerašnjih izbora", rekao je Sančez u obraćanju naciji, koje je prenosila španska televizija, prenio je Rojters.

Balkanci pljačkali luksuzne kuće u Španiji, pa ukrali plijen vrijedan više od milion evra

Balkanci pljačkali luksuzne kuće u Španiji, pa ukrali plijen vrijedan više od milion evra

On je istakao da, iako su jučerašnji izbori imali lokalni i regionalni značaj, glasanje je prenijelo poruku koja je "iznad toga".

"Zato i kao premijer i generalni sekretar Španske socijalističke radničke partije (PSOE), ja lično pretpostavljam rezultate", poručio je Sančez.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče vladajuća Socijalistička partija pretrpjela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

U Španiji pala međunarodna banda džeparoša, među njima i žena iz BiH

U Španiji pala međunarodna banda džeparoša, među njima i žena iz BiH

Socijalisti su uspjeli da ostvare tijesnu pobjedu u samo tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, najvjerovatnije, Narodna partija odnijela pobjedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspjeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, dok je u regionu Madrida regionalna predsjednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspjela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Stav Španije o nepriznavanju tzv. Kosova ostaje nepromijenjen

Stav Španije o nepriznavanju tzv. Kosova ostaje nepromijenjen

Pored Sevilje PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i najvažnije Valensiju, kao i Kastilja-La Manča i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najvjerovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?