Doživio debakl na lokalu

Sančez najavio raspuštanje skupštine i vanredne parlamentarne izbore

  • Извор: Agencije/Reuters
  • 29.05.2023. 14:27

Španski premijer Pedro Sančez je nakon poraza vladajuće partije na lokalnim izborima, izjavio da će raspustiti parlament i da će vanredni opšti izbori u zemlji biti održani 23. jula.

"Odluku sam donio imajući u vidu rezultate jučerašnjih izbora", rekao je Sančez u obraćanju naciji, koje je prenosila španska televizija, prenio je Rojters.

Balkanci pljačkali luksuzne kuće u Španiji, pa ukrali plijen vrijedan više od milion evra

Balkanci pljačkali luksuzne kuće u Španiji, pa ukrali plijen vrijedan više od milion evra

On je istakao da, iako su jučerašnji izbori imali lokalni i regionalni značaj, glasanje je prenijelo poruku koja je "iznad toga".

"Zato i kao premijer i generalni sekretar Španske socijalističke radničke partije (PSOE), ja lično pretpostavljam rezultate", poručio je Sančez.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče vladajuća Socijalistička partija pretrpjela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

U Španiji pala međunarodna banda džeparoša, među njima i žena iz BiH

U Španiji pala međunarodna banda džeparoša, među njima i žena iz BiH

Socijalisti su uspjeli da ostvare tijesnu pobjedu u samo tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, najvjerovatnije, Narodna partija odnijela pobjedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspjeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, dok je u regionu Madrida regionalna predsjednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspjela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Stav Španije o nepriznavanju tzv. Kosova ostaje nepromijenjen

Stav Španije o nepriznavanju tzv. Kosova ostaje nepromijenjen

Pored Sevilje PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i najvažnije Valensiju, kao i Kastilja-La Manča i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najvjerovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм