Uhapšeno 15 osoba

Balkanci pljačkali luksuzne kuće u Španiji, pa ukrali plijen vrijedan više od milion evra

  • Извор: Телеграф
  • 24.05.2023. 12:51

Civilna garda razbila je važnu grupu lopova iz zemalja istočne Evrope koji su pljačkali u Španiji i uhapsila 15 ljudi.

Operacija “Nebok” počela je nakon talasa pljački u julu 2022. godine i nakon uviđaja koje je sprovela Civilna garda, obavljeno je četiri pretresa 2. maja ove godine i uhapšeno 15 osoba starosti od 19 do 63 godine.

Sve ove osobe su u porodičnim ili bračnim vezama, a u pitanju su državljani Češke, Hrvatske, Srbije i BiH.

Iako su počinili pljačke u nekoliko španskih provincija, njihova glavna aktivnost je bila usmjerena na urbanizacije, po mogućnosti luksuzne, na obali Sredozemnog mora.

Poznati su po kriminalnim aktivnostima i u drugim evropskim zemljama, kao što su Italija, Franuska ili Švajcarska. Neki od uhapšenih imaju krivične aktivnosti u Španiji od 2001. godine.

Na osnovu tužbi, procjenjuje se da je banda ukrala predmete u vrijednosti više od milion evra, a vlasti su uspjele da povrate malo više od 500.000 evra u nakitu i satovima, 150.000 evra u drugim ukradenim stvarima i 50.000 evra u kešu. Dio plijena (oko 300.000 evra) ukraden je od dobro poznatog trenera fudbala, koji je želio da sačuva svoj identitet.

Navodni počinioci su živjeli i akumulirali novac od plijena dobijenog u pljačkama. Osim toga, koristili su različite lažne identitete koristeći vozačke dozvole i lična dokumenta, koji su korišćeni za noćenje u hotelima i pansionima. Ovaj klan je prevario i treću osobu koja im je prodala dva Roleks sata za 40.000 evra, plaćena lažnim novcem. Uhapšeni su i oni koji su kupovali ukradeni nakit.

Organizacija bande je svakako bila sofisticirana i zadaci su raspoređeni na sve njene članove. Tako su pljačke izvršili najmlađi, između 18 i 25 godina, dok je ostatak bande bio posvećen drugim poslovima kao što je praćenje žrtava kako bi se upoznali sa njihovim običajima. Pljačke su vršene u naseljenim kućama, iako su koristili priliku kada su njihovi stanovnici otišli, pa zločini nisu bili nasilni, prenosi Telegraf.

Uhapšeni su osumnjičeni za pljačku, pranje novca i falsifikovanje dokumenata.

Тагови: