Operativna koordinacija

Sastali se ruski i američki vojni šefovi, razgovarali su šest sati

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2021. 08:36

Najviši vojni šefovi Sjedinjenih Država i Rusije održali su juče u Helsinkiju razgovore koji su trajali šest sati, a to je bio njihov prvi direktan susret od 2019. u trenutku kada se obje države prilagođavaju povlačenju SAD iz Avganistana i dolasku talibana na vlast.

General Mark Milley, načelnik združenog štaba vojske SAD, i Valerij Gerasimov, načelnik glavnog štaba ruske vojske, obično ne otkrivaju pojedinosti svojih razgovora te su izjave obje strane bile izrazito šture.

U saopštenju vojske SAD, u kojoj je navedena dužina ali ne i preciznije tačke razgovora, kaže se da su se razgovori vodili o "smanjenju rizika" i operativnoj koordinaciji kako bi se otklonila opasnost od incidenata između strana.

Ruska novinska agencija RIA saopštila je da su razgovori bili posvećeni smanjenju rizika.

SAD i Rusija često imaju konkurentske vojne interese u svijetu, na primjer u Siriji gdje su američki i ruski vojnici djelovali vrlo blizu jedni drugima. Još se ne znaju idući koraci Vašingtona i Moskve u Avganistanu.

Vojska SAD je pod pritiskom Kongresa da osnaži protivterorističku strategiju kako bi odgovorila na opasnosti iz Avganistana nakon američkog povlačenja i dolaska talbana na vlast u avgustu.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena je rekla da će oslanjati na operacije s udaljenosti, na primjer iz vojnih baza u drugim zemljama regije, za napade na skupine poput Al Kaide i Islamske države u Avganistanu.

Ali, bez vojske na terenu, nije jasno kolika je sposobnost SAD da detektira i zaustavi planove terorista. Nakon 20 godina rata američki vojni dužnosnici nemaju jasnu sliku o talibanima i upozoravaju na njihove veze s Al Kaidom.

Ruski predsjedik Vladimir Putin je rekao da Moskva treba sarađivati s talibanskom vladom te da bi svjetske sile trebale odmrznuti sredstva koje Afganistan ima u drugim zemljama.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program