Pitanje podrške Ukrajini "kontraverzno"

Sve se sada komplikuje

  • Izvor: B92
  • 25.09.2023. 12:06

Jedan od najpoznatijih istoričara današnjice Nial Ferguson upozorava da će u godini pred nama pitanje podrške Ukrajini postati “kontraverzno”.

On je, u analizi za Blumberg, naveo da teret svih vrsta pomoći Ukrajini nije ravnomjerno globalno raspodjeljen, kao i da će se ta ista podrška istopiti sljedeće godine zbog promjene stavova građana, ali i širih političko-ekonomskih pitanja.

"Vrijedno je napomenuti da je na mnoge načine pomoć manja nego što se to čini na prvi pogled. Ukupno je 39 zemalja dalo ili obećalo neki oblik podrške u ukupnom iznosu od 250 milijardi evra, od čega 16 zemalja i Еvropska unija daju veliku većinu. Tih 39 zemalja predstavlja 59 odsto globalnog BDP-a, ali samo 11 odsto svjetske populacije", naveo je on.

Bračni posrednik spojio 470 parova, ali ne uspijeva da oženi svog sina

Bračni posrednik spojio 470 parova, ali ne uspijeva da oženi svog sina

Zatim objašnjava da iza tog relativno niskog nivoa pomoći stoji suzdržanost velikog broja zemalja tzv. Globalnog Juga prema Ukrajini, a za to postoji više razloga, što se najbolje moglo primijetiti iz zajedničkog saopštenja na zadnjem G20 skupu, na kom je izostala eksplicitna osuda Rusije kao agresora.

Naime, objašnjava dalje Ferguson, s jedne strane te države i dalje gledaju na Zapad kao izvor kolonijalizma, a s druge imaju razloga da se ne zamjere Rusiji, kao i Kini.

Ali, naglašava on, no što je intrigantno je da članice ЕU počinju da preuzimaju uvjerljivo najveći dio tereta pomoći Ukrajini, puno više nego prije samo nekoliko mjeseci.

Novac, ljubav, biće svega: Jesen za ova tri znaka donosi neopisivu sreću

Novac, ljubav, biće svega: Jesen za ova tri znaka donosi neopisivu sreću

Ono što je problem ove situacije je da u SAD-u republikanci sve više relativizuju pitanje pomoći Ukrajini te se može očekivati dalje splašnjavanje američkog entuzijazma prema svim oblicima pomoći Ukrajini, što znači da bi ЕU morala da izvuće najveći dio tereta, pri čemu evropska ekonomija ima puno teže posljedice sukoba u Ukrajini nego američka.

"Većina medijskih rasprava o ovom pitanju fokusiraju se na opadajući entuzijazam među Amerikancima - posebno republikancima - za finansiranje ratnih napora Ukrajine. Nedavna anketa CBS-a pokazala je pad podrške birača za slanje oružja u Ukrajinu, s 49 odsto u februaru na 39 sada. Podrška republikanaca čak i slanju pomoći i zaliha pala je s 57 odsto na 50”, naglašava istoričar.

Ali, on naglašava da evropski stavovi mogu biti važniji i da im se nekako pridaje manje pažnje. Prema njegovim riječima, sprovedena su dva velika istraživanja Еurobarometra o stavovima građana ЕU-a od ruske invazije, jedno u aprilu 2022. i jedno u avgustu 2023.

"Fatalna ujna" i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

“U cjelini, Еvropljani i dalje podržavaju Ukrajinu, ali tamo je entuzijazam smanjen. Za 19 postotnih bodova smanjen je udeo onih koji se ‘potpuno slažu‘ s prihvatanjem ljudi koji bježe od rata. Za 17 bodova pao je udio onih koji se potpuno slažu s finansiranjem nabavke i isporuke vojne opreme Ukrajini. Udio onih koji se u potpunosti slažu s finansijskom i ekonomskom podrškom Ukrajini pao je za 16 bodova….”,navodi ferguson.

Japanac ratuje u Ukrajini: Volim Đokovića, on je Rus

Japanac ratuje u Ukrajini: Volim Đokovića, on je Rus

Drugim riječima, objašnjava on, iako većina lidera ЕU, a pogotovo predstavnici institucija ЕU, stvaraju utisak da je podrška Еvropljana Ukrajini u sukobu s Rusijom zamalo pa apsolutna, podaci Еurobarometra otkrivaju kako je podrška finansiranju vojne opreme za Ukrajince pala na samo 24 odsto.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.