Dejvid Kameron i Stefan Sežurne

Šefovi diplomatija Britanije i Francuske: Ako Ukrajina izgubi, to će biti poraz Zapada

  • Izvor: RT Balkan
  • 08.04.2024. 11:28

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Francuske, Dejvid Kameron i Stefan Sežurne, upozorili su da bi poraz Kijeva u sukobu sa Rusijom mogao da se smatra porazom Zapada.

"Obojica smo vrlo jasni: Ukrajina mora da pobijedi u ovom ratu. Ako Ukrajina izgubi, svi gubimo", napisali su ministri u tekstu za britanski "Telegraf", koji je objavljen povodom obilježavanja 120. godišnjice saveza "Srdačne antante", kojim su dvije nacije 8. aprila 1904. godine razgraničile interesne sfere u nekadašnjim kolonijama i okončale vijekove ratova i neprijateljstva.

Amerika zaprijetila Kini zbog Rusije, Peking reagovao!

Amerika zaprijetila Kini zbog Rusije, Peking reagovao!

Oni su naglasili da su ponosni na podršku koju su do sada dali Ukrajini, od "do sada nezapamćenih sankcija (Rusiji) do raketa dugog dometa", kao i obuke ukrajinskih pilota na vojnim akademijama u Britaniji i Francuskoj.

"Ali, kao što je diskutovano tokom konferencije u Parizu u februaru, moramo učiniti još više kako bismo osigurali da pobijedimo Rusiju", navode ministri u tekstu.

Kameron i Sežurne su dodali i da će potvrditi svoju podršku Ukrajini tokom samita Еvropske političke zajednice u julu, kao i tokom ljetnjeg samita NATO-a u Vašingtonu.

Vulin: Takozvano Kosovo se ne bi pominjalo da je Rusija i dalje član Savjeta Еvrope

Vulin: Takozvano Kosovo se ne bi pominjalo da je Rusija i dalje član Savjeta Еvrope

Kameron planira da tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama ove nedjelje pozove Kongres SAD da poveća finansijsku podršku, što "može da promijeni situaciju" u Ukrajini, navodi list.

Dodaje se da će tokom posjete Vašingtonu šef britanske diplomatije upozoriti SAD da rizikuju bezbjednost Zapada odlaganjem novog paketa pomoći Ukrajini i da će tokom sastanka u četiri oka pozvati Majka Džonsona, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, da spriječi svoje republikanske kolege da nastave blokiranje podrške Ukrajini.

Ranije ove godine, Velika Britanija je najavila još 2,5 milijardi funti za pomoć Ukrajini, dok je Еvropska unija obećala dodatnih 50 milijardi evra.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska