Дејвид Камерон и Стефан Сежурне

Шефови дипломатија Британије и Француске: Ако Украјина изгуби, то ће бити пораз Запада

  • Извор: РТ Балкан
  • 08.04.2024. 11:28

Министри спољних послова Велике Британије и Француске, Дејвид Камерон и Стефан Сежурне, упозорили су да би пораз Кијева у сукобу са Русијом могао да се сматра поразом Запада.

"Обојица смо врло јасни: Украјина мора да побиједи у овом рату. Ако Украјина изгуби, сви губимо", написали су министри у тексту за британски "Телеграф", који је објављен поводом обиљежавања 120. годишњице савеза "Срдачне антанте", којим су двије нације 8. априла 1904. године разграничиле интересне сфере у некадашњим колонијама и окончале вијекове ратова и непријатељства.

Америка запријетила Кини због Русије, Пекинг реаговао!

Америка запријетила Кини због Русије, Пекинг реаговао!

Они су нагласили да су поносни на подршку коју су до сада дали Украјини, од "до сада незапамћених санкција (Русији) до ракета дугог домета", као и обуке украјинских пилота на војним академијама у Британији и Француској.

"Али, као што је дискутовано током конференције у Паризу у фебруару, морамо учинити још више како бисмо осигурали да побиједимо Русију", наводе министри у тексту.

Камерон и Сежурне су додали и да ће потврдити своју подршку Украјини током самита Европске политичке заједнице у јулу, као и током љетњег самита НАТО-а у Вашингтону.

Вулин: Такозвано Косово се не би помињало да је Русија и даље члан Савјета Европе

Вулин: Такозвано Косово се не би помињало да је Русија и даље члан Савјета Европе

Камерон планира да током посјете Сједињеним Америчким Државама ове недјеље позове Конгрес САД да повећа финансијску подршку, што "може да промијени ситуацију" у Украјини, наводи лист.

Додаје се да ће током посјете Вашингтону шеф британске дипломатије упозорити САД да ризикују безбједност Запада одлагањем новог пакета помоћи Украјини и да ће током састанка у четири ока позвати Мајка Џонсона, предсједавајућег Представничког дома, да спријечи своје републиканске колеге да наставе блокирање подршке Украјини.

Раније ове године, Велика Британија је најавила још 2,5 милијарди фунти за помоћ Украјини, док је Европска унија обећала додатних 50 милијарди евра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.