"Peking neće zatvarati oči"

Si saopštio Bajdenu – ovo je crvena linija u odnosima Kine i SAD!

  • 02.04.2024. 19:03

Pitanje Tajvana je crvena linija u odnosima Kine i Sjedinjenih Američkih Država i Peking neće zatvarati oči pred separatističkim aktivnostima snaga koje se zalažu za ‘nezavisnost Tajvana’, rekao je kineski predsjednik Si Đinping američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru.

Si je izrazio nadu da će SAD sprovesti pozitivnu izjavu predsjednika Džozefa Bajdena o nepodržavanju „nezavisnosti Tajvana“.

Kineski lider takođe je rekao da Kina neće pasivno posmatrati ako SAD budu pokušale da potisnu razvoj visokih tehnologija u Kini i uskrate zemlji pravo na napredak.

Putin otkrio: Od raspada SSSR-a žele samo jednu stvar!

Putin otkrio: Od raspada SSSR-a žele samo jednu stvar!

Si je primjetio i da SAD neprestano vrše pritisak na naučnu, tehničku, trgovinsku i ekonomsku sferu Kine, a sve više kineskih kompanija nalazi se na listama sankcija.

„To nije ‘eliminisanje rizika’, već stvaranje rizika. Ako Sjedinjene Američke Države žele da nastave obostrano korisnu saradnju i zajednički dijele dividende razvoja Kine, vrata Kine će uvijek biti otvorena. Ali ako SAD budu insistirale na suzbijanju visokotehnološkog razvoja Kine i lišavale Kinu njenog zakonskog prava na razvoj, nećemo ćutke posmatrati i ostati neaktivni“, rekao je kineski lider.

Si je kazao i da su se odnosi Kine i SAD stabilizovali posljednjih mjeseci, što su pozdravili svi sektori stanovništva u obje zemlje, kao i međunarodna zajednica.

Robert Kenedi Mlađi: Bajden veća prijetnja demokratiji od Trampa

Robert Kenedi Mlađi: Bajden veća prijetnja demokratiji od Trampa

„Prošlog novembra, gospodin predsjednik i ja smo se sastali u San Francisku i predstavili viziju San Franciska orijentisanu na budućnost. Tokom proteklih nekoliko mjeseci, timovi sa obje strane su ozbiljno radili na sprovođenju sporazuma koje smo postigli“, rekao je Si Đinping.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.