"Пекинг неће затварати очи"

Си саопштио Бајдену – ово је црвена линија у односима Кине и САД!

  • 02.04.2024. 19:03

Питање Тајвана је црвена линија у односима Кине и Сједињених Америчких Држава и Пекинг неће затварати очи пред сепаратистичким активностима снага које се залажу за ‘независност Тајвана’, рекао је кинески предсједник Си Ђинпинг америчком предсједнику Џозефу Бајдену у телефонском разговору.

Си је изразио наду да ће САД спровести позитивну изјаву предсједника Џозефа Бајдена о неподржавању „независности Тајвана“.

Кинески лидер такође је рекао да Кина неће пасивно посматрати ако САД буду покушале да потисну развој високих технологија у Кини и ускрате земљи право на напредак.

Путин открио: Од распада СССР-а желе само једну ствар!

Путин открио: Од распада СССР-а желе само једну ствар!

Си је примјетио и да САД непрестано врше притисак на научну, техничку, трговинску и економску сферу Кине, а све више кинеских компанија налази се на листама санкција.

„То није ‘елиминисање ризика’, већ стварање ризика. Ако Сједињене Америчке Државе желе да наставе обострано корисну сарадњу и заједнички дијеле дивиденде развоја Кине, врата Кине ће увијек бити отворена. Али ако САД буду инсистирале на сузбијању високотехнолошког развоја Кине и лишавале Кину њеног законског права на развој, нећемо ћутке посматрати и остати неактивни“, рекао је кинески лидер.

Си је казао и да су се односи Кине и САД стабилизовали посљедњих мјесеци, што су поздравили сви сектори становништва у обје земље, као и међународна заједница.

Роберт Кенеди Млађи: Бајден већа пријетња демократији од Трампа

Роберт Кенеди Млађи: Бајден већа пријетња демократији од Трампа

„Прошлог новембра, господин предсједник и ја смо се састали у Сан Франциску и представили визију Сан Франциска оријентисану на будућност. Током протеклих неколико мјесеци, тимови са обје стране су озбиљно радили на спровођењу споразума које смо постигли“, рекао је Си Ђинпинг.

Пратите нас и путем Вибера