Nuklearna prijetnja

Situacija postaje goruća, Rusija saznala za eksperimente

  • Izvor: Indeks
  • 10.10.2023. 14:14

Rusija je uočila pripreme Sjedinjenih Država za nuklearne eksperimente na poligonu u Nevadi, ali Moskva neće ponovno pristupiti takvim testiranjima ako to ne učini Vašinton, rekao je danas zamjenik ruskog šefa diplomatije.

Sergej Rjabkov takvu je izjavu dao u vrijeme dok ruska Duma (donji dom parlamenta) hitno razmatra opciju povlačenja ratifikacije istorijskog sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja. "Indicije upućuju na to da se odvija ili su se odvijali do nedavno (pripremni) radovi na poligonu za testiranje u Nevadi", citira ruska novinska agencija TASS Rjabkova. 

Šta je Hamas?

Šta je Hamas?

"Ako sprovedu takvo testiranje, tada ćemo aktivirati opciju koju je iznio predsjednik Ruske Federacije, a ta je da ćemo biti primorani učiniti što i oni. Tada govorimo o posve novoj situaciji, ali odgovornost za to hoće li se takva situacija dogoditi ili ne, leži na Vašingtonu", rekao je Rjabkov. 

Rusi pripremaju nacrt za povlačenje ratifikacije

Ruski zastupnici dobili su juče deset dana da prouče i pronađu najbolji način na koji Moskva može povući ratifikaciju Sporazuma o potpunoj zabrani nuklearnih eksperimenata (CTBT) pošto je predsjednik Vladimir Putin govorio o mogućnosti nastavka takvih testiranja.

Putin je u četvrtak rekao da Moskva može razmisliti o povlačenju ratifikacije CTBT-a kako bi se uskladila sa Sjedinjenim Državama koje su taj dokument potpisale, ali ga nisu ratifikovane.

Novi rat – nove cijene

Novi rat – nove cijene

Putinov komentar zapadni vojni stručnjaci i analitičari tumače kao signal da Rusija, koja ima najveći nuklearni vojni arsenal na svijetu, razmatra mogućnost ponovnog nuklearnog testiranja u vrijeme kada je Zapad na strani Ukrajine.

Rjabkov je rekao da se Rusija osjeća kao da nema drugog izbora nego pratiti politiku Vašingtona u pogledu nuklearnog testiranja i dodao je da rusko ministarstvo vanjskih poslova priprema nacrt za povlačenje ratifikacije.

Ugostitelj preveo naziv jela na engleski - urnebesno je

Ugostitelj preveo naziv jela na engleski - urnebesno je


Pratite nas i putem Vibera