Štetni za planetu

Šljokice, sjaj u boji i mikrokuglice odlaze u zaborav

  • Izvor: RTS
  • 30.09.2023. 05:06

Еvropska komisija je nedavno usvojila mjere kojima se, radi zaštite životne sredine, ograničava upotreba mikroplastike koja se dodaje određenim proizvodima u skladu sa hemijskim zakonodavstvom Eu Reach. Među tim proizvodima su šljokice, sjajevi i sprejevi u boji koji se koriste u kozmetici.

Nova pravila spriječiće ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u životnu sredinu. Takođe će biti zabranjeni proizvodi napravljeni od mikroplastike koji su u svakodnevnoj upotrebi.

Jedna od mjera je i povlačenje rastresitih šljokica i mikroperlica koje se koriste u kozmetici. Zabrana prodaje stupa na snagu sredinom oktobra 2023. godine.

Teslićane pri povratku sa skupa u Doboju obezbjeđivali specijalci iz FBiH

Teslićane pri povratku sa skupa u Doboju obezbjeđivali specijalci iz FBiH

Komisija koja je posvećena borbi protiv zagađenja mikroplastikom, kako je navedeno u Еvropskom zelenom dogovoru i novom akcionom planu kružne ekonomije teži ka nultom zagađenju. U Akcionom planu za nulto zagađenje, Еvropska komisija je postavila cilj da zagađenje mikroplastikom smanji za 30 odsto do 2030. godine.

Tim radi na smanjenju zagađenja mikroplastikom iz različitih izvora: plastičnog otpada i smeća, slučajnih i nenamjernih ispuštanja u prirodu, kao što su  (plastični pelet, gume i oslobađanje mikroplastike iz odjeće), kao i namjerna upotreba u proizvodima.

Tako će šljokice i sprejevi koji se koriste u kozmetici biti povučeni sa tržišta i otići u istoriju. Zbog toga se priprema sniženje ovih proizvoda na tržištu.

Septembar oborio temperaturni rekord u više zemalja

Septembar oborio temperaturni rekord u više zemalja


Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.