Štetni za planetu

Šljokice, sjaj u boji i mikrokuglice odlaze u zaborav

  • Izvor: RTS
  • 30.09.2023. 05:06

Еvropska komisija je nedavno usvojila mjere kojima se, radi zaštite životne sredine, ograničava upotreba mikroplastike koja se dodaje određenim proizvodima u skladu sa hemijskim zakonodavstvom Eu Reach. Među tim proizvodima su šljokice, sjajevi i sprejevi u boji koji se koriste u kozmetici.

Nova pravila spriječiće ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u životnu sredinu. Takođe će biti zabranjeni proizvodi napravljeni od mikroplastike koji su u svakodnevnoj upotrebi.

Jedna od mjera je i povlačenje rastresitih šljokica i mikroperlica koje se koriste u kozmetici. Zabrana prodaje stupa na snagu sredinom oktobra 2023. godine.

Teslićane pri povratku sa skupa u Doboju obezbjeđivali specijalci iz FBiH

Teslićane pri povratku sa skupa u Doboju obezbjeđivali specijalci iz FBiH

Komisija koja je posvećena borbi protiv zagađenja mikroplastikom, kako je navedeno u Еvropskom zelenom dogovoru i novom akcionom planu kružne ekonomije teži ka nultom zagađenju. U Akcionom planu za nulto zagađenje, Еvropska komisija je postavila cilj da zagađenje mikroplastikom smanji za 30 odsto do 2030. godine.

Tim radi na smanjenju zagađenja mikroplastikom iz različitih izvora: plastičnog otpada i smeća, slučajnih i nenamjernih ispuštanja u prirodu, kao što su  (plastični pelet, gume i oslobađanje mikroplastike iz odjeće), kao i namjerna upotreba u proizvodima.

Tako će šljokice i sprejevi koji se koriste u kozmetici biti povučeni sa tržišta i otići u istoriju. Zbog toga se priprema sniženje ovih proizvoda na tržištu.

Septembar oborio temperaturni rekord u više zemalja

Septembar oborio temperaturni rekord u više zemalja


Pratite nas i putem Vibera

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program