Штетни за планету

Шљокице, сјај у боји и микрокуглице одлазе у заборав

  • Извор: РТС
  • 30.09.2023. 05:06

Европска комисија је недавно усвојила мјере којима се, ради заштите животне средине, ограничава употреба микропластике која се додаје одређеним производима у складу са хемијским законодавством Eu Reach. Међу тим производима су шљокице, сјајеви и спрејеви у боји који се користе у козметици.

Нова правила спријечиће испуштање око пола милиона тона микропластике у животну средину. Такође ће бити забрањени производи направљени од микропластике који су у свакодневној употреби.

Једна од мјера је и повлачење растреситих шљокица и микроперлица које се користе у козметици. Забрана продаје ступа на снагу средином октобра 2023. године.

Теслићане при повратку са скупа у Добоју обезбјеђивали специјалци из ФБиХ

Теслићане при повратку са скупа у Добоју обезбјеђивали специјалци из ФБиХ

Комисија која је посвећена борби против загађења микропластиком, како је наведено у Европском зеленом договору и новом акционом плану кружне економије тежи ка нултом загађењу. У Акционом плану за нулто загађење, Европска комисија је поставила циљ да загађење микропластиком смањи за 30 одсто до 2030. године.

Тим ради на смањењу загађења микропластиком из различитих извора: пластичног отпада и смећа, случајних и ненамјерних испуштања у природу, као што су  (пластични пелет, гуме и ослобађање микропластике из одјеће), као и намјерна употреба у производима.

Тако ће шљокице и спрејеви који се користе у козметици бити повучени са тржишта и отићи у историју. Због тога се припрема снижење ових производа на тржишту.

Септембар оборио температурни рекорд у више земаља

Септембар оборио температурни рекорд у више земаља


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)