Skoro 200 imena povezanih sa trgovinom ljudima

Slučaj Еpstajn: Klinton identifikovan kao Džon Do 36

  • 02.01.2024. 11:47

Skoro 200 imena povezanih sa zavjerom o trgovini ljudima Džefri Еpstajn mogao bi da objavi njujorški sudija već u utorak, razotkrivajući ili potvrđujući identitete desetina saradnika osramoćenog finansijera koji su do sada bili poznati samo kao Džon i Džon Do u sudskim papirima.

Rok za prigovore na otpečaćenje imena teče u ponedjeljak u ponoć, skoro devet godina nakon što je žrtva Virdžinija Đufre podnijela jednu tužbu za klevetu protiv Maksvelove, kćerke pokojnog britanskog novinara Roberta Maksvela, 2015. godine, koja je zauzvrat proizvela imena u pravnim izjavama.

Slučaj Еpstin i trgovina ljudima:

Slučaj Еpstin i trgovina ljudima: "Džej Pi Morgan" se nagodio sa Djevičanskim ostrvima

Godinu dana kasnije, 2016., sudija okružnog suda u SAD Robert Svit odbacio je Maksvelov zahtjev da se slučaj odbaci, zaključivši da je „istinitost kontekstualnog sveta činjenica širih od navodnih klevetničkih izjava“ i da je Gifre „bio žrtva dugotrajnog maloljetnog seksualno zlostavljanje između 1999. i 2002. godine”. Stranke su se nagodile vansudskim putem 2017.

Iz tog izvora proizišla su ne samo imena koja bi sada trebalo da budu objavljena, već i niz građanskih tužbi, uključujući Gifreovu tužbu protiv britanskog princa Еndrua za „seksualni napad i namjerno nanošenje emocionalnog stresa“ koje je riješeno van suda bez priznanja odgovornosti za prijavio 12 miliona dolara. Princ je uvijek odlučno negirao bilo kakvu nepravdu.

Širi se krug Epstinovih

Širi se krug Epstinovih "prijatelja": Sastanci sa milijarderima, političarima, režiserima

Tužba za klevetu je takođe postavila scenu za federalni slučaj trgovine seksom protiv Maksvela, koji je proglašen krivim po pet od šest tačaka i osuđen na 20 godina zatvora u decembru 2021.

Ali očekivanja da bi se puštanje imena iz tužbe za klevetu u vezi sa starenjem moglo prenijeti na krivičnu prijavu vjerovatno su preuveličana. Еpstajn se ubio dok je čekao suđenje 2019. godine, a nakon Maksvelove osude savezni tužioci su jasno dali do znanja da smatraju da je posao obavljen.

Ipak, nalog američkog okružnog sudije Lorete Preske na 51 stranici u kojem se objašnjava njeno obrazloženje da li da otpečati ili nastavi da rediguje imena oko 180 ponuda Džona i Džejn Do vjerovatno će biti ozbiljna sramota za mnoge ličnosti visokog profila.

Mnogi na listi će već biti u javnosti poznati kao saradnici, zaposleni kod Еpstajna i Maksvela ili ljudi koji su letjeli njegovim avionima. Takođe može da imenuje Еpstajnove navodne žrtve koje su odvedene u kuće, uključujući vilu u Njujorku, vilu u Palm Biču, privatno ostrvo na američkim Djevičanskim ostrvima i ranč izvan Santa Fea.

Uglavnom će se razmatrati imena Džon Do, a gotovo je sigurno da će uključiti bivšeg predsjednika SAD, glumce, akademike i, ozloglašeno, sada povučenog britanskog princa.

Prema ABC Njuzu u ponedeljak, „Džejn Do 162” je svjedok koji je svjedočio da je imala 17 godina kada je bila sa Еndrjuom, Maksvelom i Giufrom u Еpstajnovoj kući u njujorškoj vili.

ANC Njuz identifikovao je bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona kao „Do 36“ i pominje se u više od 50 redigovanih podnesaka, prema sudskim zapisima. Giufre nije iznijela optužbe za Klintonovu nepravdu, ali tvrdi da ga je srela na ostrvu – za koje Klinton kaže da nikada nije posjetio.

Ali lični dnevniki letova koje je vodio jedan od Еpstajnovih pilota pokazali su da je Klinton mnogo letio Еpstajnovim avionom, uključujući putovanja u Pariz, Bangkok i Brunej u godinama nakon što je napustio funkciju 2001.

Kako prenosi Еj-Bi-Si, Giufrovi advokati kontaktirali su Klintonove pravne zastupnike u vezi sa davanjem izjave, ali su oni odgovorili da njegovo svjedočenje neće biti od pomoći. Maksvelovi advokati su takođe odbacili tu ideju, nazvavši je „transparentnim Gifreovim trikom da poveća medijsku izloženost svojim senzacionalnim pričama kroz sporednu emisiju o izjavama”.

Ali Klintonovo ime se više puta pojavljivalo u vezi sa Еpstajnom, uključujući i članak u njujorškom magazinu 2002. godine u kojem je preko svog portparola rekao da je Еpstajn bio „i veoma uspješan finansijer i posvećeni filantrop sa oštrim osjećajem za globalna tržišta i -dubinsko poznavanje nauke 21. veka”.

Klinton je rekao da je prekinuo veze sa Еpstajnom 2005. godine nakon što je Еpstajn optužen da dovodi maloljetne djevojčice u svoj dom u Palm Biču na seksualne masaže. Federalna istraga je obustavljena, a Еpstajn se izjasnio krivim po državnim optužbama za nabavku maloljetnika i nagovaranje na prostituciju, dobio je blagu kaznu i morao da se registruje kao seksualni prestupnik.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.