Скоро 200 имена повезаних са трговином људима

Случај Епстајн: Клинтон идентификован као Џон До 36

  • 02.01.2024. 11:47

Скоро 200 имена повезаних са завјером о трговини људима Џефри Епстајн могао би да објави њујоршки судија већ у уторак, разоткривајући или потврђујући идентитете десетина сарадника осрамоћеног финансијера који су до сада били познати само као Џон и Џон До у судским папирима.

Рок за приговоре на отпечаћење имена тече у понедјељак у поноћ, скоро девет година након што је жртва Вирџинија Ђуфре поднијела једну тужбу за клевету против Максвелове, кћерке покојног британског новинара Роберта Максвела, 2015. године, која је заузврат произвела имена у правним изјавама.

Случај Епстин и трговина људима:

Случај Епстин и трговина људима: "Џеј Пи Морган" се нагодио са Дјевичанским острвима

Годину дана касније, 2016., судија окружног суда у САД Роберт Свит одбацио је Максвелов захтјев да се случај одбаци, закључивши да је „истинитост контекстуалног света чињеница ширих од наводних клеветничких изјава“ и да је Гифре „био жртва дуготрајног малољетног сексуално злостављање између 1999. и 2002. године”. Странке су се нагодиле вансудским путем 2017.

Из тог извора произишла су не само имена која би сада требало да буду објављена, већ и низ грађанских тужби, укључујући Гифреову тужбу против британског принца Ендруа за „сексуални напад и намјерно наношење емоционалног стреса“ које је ријешено ван суда без признања одговорности за пријавио 12 милиона долара. Принц је увијек одлучно негирао било какву неправду.

Širi se krug Epstinovih

Širi se krug Epstinovih "prijatelja": Sastanci sa milijarderima, političarima, režiserima

Тужба за клевету је такође поставила сцену за федерални случај трговине сексом против Максвела, који је проглашен кривим по пет од шест тачака и осуђен на 20 година затвора у децембру 2021.

Али очекивања да би се пуштање имена из тужбе за клевету у вези са старењем могло пренијети на кривичну пријаву вјероватно су преувеличана. Епстајн се убио док је чекао суђење 2019. године, а након Максвелове осуде савезни тужиоци су јасно дали до знања да сматрају да је посао обављен.

Ипак, налог америчког окружног судије Лорете Преске на 51 страници у којем се објашњава њено образложење да ли да отпечати или настави да редигује имена око 180 понуда Џона и Џејн До вјероватно ће бити озбиљна срамота за многе личности високог профила.

Многи на листи ће већ бити у јавности познати као сарадници, запослени код Епстајна и Максвела или људи који су летјели његовим авионима. Такође може да именује Епстајнове наводне жртве које су одведене у куће, укључујући вилу у Њујорку, вилу у Палм Бичу, приватно острво на америчким Дјевичанским острвима и ранч изван Санта Феа.

Углавном ће се разматрати имена Џон До, а готово је сигурно да ће укључити бившег предсједника САД, глумце, академике и, озлоглашено, сада повученог британског принца.

Према АБЦ Њузу у понедељак, „Џејн До 162” је свједок који је свједочио да је имала 17 година када је била са Ендрјуом, Максвелом и Гиуфром у Епстајновој кући у њујоршкој вили.

АНЦ Њуз идентификовао је бившег америчког предсједника Била Клинтона као „До 36“ и помиње се у више од 50 редигованих поднесака, према судским записима. Гиуфре није изнијела оптужбе за Клинтонову неправду, али тврди да га је срела на острву – за које Клинтон каже да никада није посјетио.

Али лични дневники летова које је водио један од Епстајнових пилота показали су да је Клинтон много летио Епстајновим авионом, укључујући путовања у Париз, Бангкок и Брунеј у годинама након што је напустио функцију 2001.

Како преноси Еј-Би-Си, Гиуфрови адвокати контактирали су Клинтонове правне заступнике у вези са давањем изјаве, али су они одговорили да његово свједочење неће бити од помоћи. Максвелови адвокати су такође одбацили ту идеју, назвавши је „транспарентним Гифреовим триком да повећа медијску изложеност својим сензационалним причама кроз споредну емисију о изјавама”.

Али Клинтоново име се више пута појављивало у вези са Епстајном, укључујући и чланак у њујоршком магазину 2002. године у којем је преко свог портпарола рекао да је Епстајн био „и веома успјешан финансијер и посвећени филантроп са оштрим осјећајем за глобална тржишта и -дубинско познавање науке 21. века”.

Клинтон је рекао да је прекинуо везе са Епстајном 2005. године након што је Епстајн оптужен да доводи малољетне дјевојчице у свој дом у Палм Бичу на сексуалне масаже. Федерална истрага је обустављена, а Епстајн се изјаснио кривим по државним оптужбама за набавку малољетника и наговарање на проституцију, добио је благу казну и морао да се региструје као сексуални преступник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.