Madrid

Španija protjerala dvoje američkih diplomata

  • Izvor: Agencije
  • 08.12.2023. 14:35

Španija je diskretno protjerala najmanje dvojicu službenika američke ambasade optuženih za podmićivanje španskih obavještajnih službenika, objavio je list "Еl Pais" u četvrtak, pozivajući se na vladine izvore.

Nije bilo trenutne potvrde ni iz jedne ni iz druge zemlje, ali je španski ministar odbrane Margarita Robles, upitana za slučaj, umanjila značaj mogućih posljedica onoga što se desilo.

Ona je priznala da je u toku sudska istraga o "nepravilnom ponašanju" u obavještajnoj agenciji "CNI".

"Španija i SAD su prijatelji, saveznici i partneri", rekla je ona novinarima.

"Kada postoje pitanja koja mogu uticati na nas, o njima se razgovara i rješava, ali to ni na koji način ne utiče na odnose koje imamo", rekla je.


Višković: Volio bih da se Šmit ne pojavi, onda Sud BiH mora raspisati nalog za privođenje

Višković: Volio bih da se Šmit ne pojavi, onda Sud BiH mora raspisati nalog za privođenje

Američki zvaničnik u Španiji rekao je da američki ambasador Džulisa Rejnoso neće komentarisati slučaj.

Osoblje ambasade, koje "Еl Pais" nije identifikovao ni imenom ni poštom, tiho je povučeno na zahtjev Madrida nakon što je istraga pokazala da su dva španska obavještajna službenika dala informacije za "veliku svotu".

"Еl Pais" je regrutovanje tajnih agenata iz zemlje domaćina da izdaju sopstvenu zemlju nazvao "otvoreno neprijateljskim činom učinjenim sa neprijateljskim vladama, ali nikada sa prijateljima ili saveznicima".

Možda su umiješana više od dva američka špijuna, navodi list, pozivajući se na neidentifikovane vladine izvore.

Službenici CNI-ja, načelnik područja i njegov pomoćnik, uhapšeni su prije dva mjeseca, a sud je naredio da njihov slučaj ostane u tajnosti, rekao je "Еl Pais".


Vanjinom ubici pomogli advokat i saradnik iz stranke, tvrde da ništa nisu znali

Vanjinom ubici pomogli advokat i saradnik iz stranke, tvrde da ništa nisu znali

Španska vlada je saopštila da je istraga otvorena na zahtjev CNI-ja, ali neće iznositi detalje jer je istraga u tajnosti.

Ambasadorku Rejnoso pozvale su španske vlasti i rekla je da ne zna ništa o slučaju i izvinila se.

Vašington je tada udovoljio zahtjevu španskog ministarstva odbrane i spoljnih poslova da dvoje američkih službenika odu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.