Клупко се одмотава

Вањином убици помогли адвокат и сарадник из странке, тврде да ништа нису знали

  • Извор: Нова.рс
  • 08.12.2023. 11:53

Цијели регион остао је затечен трагичном судбином тинејџерке Вање Ђорчевске (14) из Скопља, која је убијена 27. новембра.

Полиција је привела пет особа које се сумњиче за њено убиство и отмицу, међу којима је и отац жртве. Међутим, првоосумњичени, Љупчо Палевски ухапшен је у Турској, гдје је покушао да побјегне, након што је за њим расписана међународна потјерница. Кључне особе које су помогле Палевском у бијегу од полиције, јесу његов адвокат Васко Стојков и сарадник Стефан Димковски.

Палевског је открила турска полиција код ауто-пута у граду Баликесиру. Након убиства Вање Ђорчевске и фризера Панчеа Жежовског, Палевски је побјегао у Београд.

Његов адвокат Васко Стојков одвезао га је у Србију из Скопља и оставио га је у хотелу. Ту је преноћио.

Објављени детаљи хапшења осумњиченог за убиство мале Вање

Објављени детаљи хапшења осумњиченог за убиство мале Вање

У сриједу увече, полиција је привела Васка Стојкова након чега је саслушан.

Како је он рекао Палевског је превезао у Београд јер му је рекао да тамо има заказане прегледе, а каже да није знао да је Палевски умијешан у злочине, отмице и убиства.

„Тражио је да га одвезем у Београд јер није имао возило. Нисам знао ништа о овој ствари. Знам да је требало да иде у Београд, рекао је да је заказао прегледе. Рекао сам му, ако је тако, одвешћу те. Нисам знао за ове ствари. Вратио сам се у Скопље, он је остао, јер је сутрадан требало да иде на преглед и рекао је ако је све у реду вратиће се, а ако није у реду, ићи ће у Истанбул. Када сам се вратио, полиција га је тражила, питали су ме и онда сам им рекао“, рекао је Стојков.

Он је приведен.

Мала Вања је брутално убијена, али један детаљ и даље мори све

Мала Вања је брутално убијена, али један детаљ и даље мори све

Након што је Палевски преспавао у Београду, сутрадан је по њега дошао Стефан Димковски и одвезао га у Бугарску преко граничног прелаза Градина. Како је рекао министар унутрашњих послова Сјеверне Македоније Оливер Спасовски, из Бугарске је Палевски са возачем побјегао у Турску.

„Македонско министарство је у контакту са полицијом у Турској, али и њиховим оперативцима. Потврдили су нам да је Палевски пронађен у Баликесиру и да је желио да оде у Истанбул. Чекао је такси да га одвезе, али га је ухапсила полиција док је ходао једним од ауто-путева код Баликесира“, рекао је Спасовски.

Сарадник

Стефан Димковски из Струмице, иначе отац двоје дјеце, на својим друштвеним мрежама објавио је фотографију из аутомобила на неком путу у Турској.

Њега је полиција Сјеверне Македоније ухапсила на граничном прелазу Дојрани.

Испричао детаље злочина - Велибор Манев осумњичен за убиство Вање пропјевао у Тужилаштву

Испричао детаље злочина - Велибор Манев осумњичен за убиство Вање пропјевао у Тужилаштву

Након што је ухапшен, Стефан је рекао да је искоришћен и детаљно испричао планове Палевског и локације на којима је требао да буде у Турској.

Казао је и да је за убиства сазнао 3. децембра, када је тужилаштво саопштило да су Вања и Панче убијени, а у јавности се проширила вијест да је Палчо организатор и извршилац.

Стефан је и члан проруске десничарске странке „Десно“, са контроверзним ставовима.

Изручење Палевског

Палевски ће бити предат македонским властима када буде окончан поступак екстрадиције, за који Спасовски каже да се нада да ће бити окончан што је прије могуће.

Изручење Палевског могло би да буде за три мјесеца.

То је оцјена на основу процедура у Турској, као и начина одлучивања.

Ухапшен мушкарац који је Вањиног убицу одвезао у Турску

Ухапшен мушкарац који је Вањиног убицу одвезао у Турску

Пракса Министарства правде Сјеверне Македоније показује да се до сада није десило да Турска одбије да изручи особу осумњичену за злочин или осуђеног злочинца.

Убиство

Вања Ђорчевска је отета 27. новембра испред зграде у којој је живјела, када је ујутру кренула у школу. Неколико часова касније је и убијена. Истрага је показала да је мотив отмице било користољубље. Истрага се води и против њеног оца, за којег полиција тврди да је отмичарима дао податке о кћерки и њеном кретању. Циљ је био да се изнуди новац од његове бивше супруге, а Вањине мајке.

Тијело дјевојчице пронађено је у недјељу 3. децембра у околини Скопља, преноси Нова.

Истог дана пронађено је и тијело пензионисаног фризера из Велеса Панча Жежовског, који је нестао 22. новембра. Његов ауто је коришћен у отмици дјевојчице, а полиција га је пронашла запаљеног. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.