Berlin

Špijunska afera drma Njemačku

  • Izvor: B92
  • 02.03.2024. 19:25

Njemačka istražuje audio snimak koji su objavili ruski mediji za koji tvrdi da je konferencijski poziv visokih njemačkih vojnih zvaničnika o oružju za Ukrajinu.

Portparol njemačkog ministarstva odbrane rekao je u subotu da ne može da potvrdi autentičnost snimka, ali da savezna kancelarija za vojnu kontraobavještajnu istragu istražuje slučaj i da će biti preduzeti svi neophodni koraci.

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljka "Raša Tudej", prva je u petak objavila audio snimak, koji je objavljen i na njenom Telegram kanalu.


ATV snimila divljanje motorista: Rekorder prekoračio brzinu za 151 km/h

ATV snimila divljanje motorista: Rekorder prekoračio brzinu za 151 km/h

"Rojters" je preslušao 38-minutni snimak, ali nije mogao nezavisno da potvrdi njegovu autentičnost. Učesnici poziva razgovaraju o mogućoj isporuci krstarećih raketa Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Šolc do sada javno odlučno odbijao.

Govori se i o obuci ukrajinskih vojnika i mogućim vojnim ciljevima. Šolc je, dok je bio u Rimu, rekao novinarima u subotu da je curenje snimka potencijalno "veoma ozbiljno".

"Zato se to sada vrlo pažljivo, veoma intenzivno i vrlo brzo razjašnjava. Takođe je neophodno", rekao je on.

Ruska ambasada u Berlinu nije odgovorila na zahtjev za komentar poslat u subotu. Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova je u petak na društvenim mrežama rekao: "Tražimo objašnjenje od Njemačke".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govorio je u subotu novinarima o "lukavim planovima Bundesvera (njemačkih oružanih snaga), koji su postali očigledni zbog objavljivanja ovog audio snimka.


Pronađena tijela djece supružnika koji su skočili sa zgrade

Pronađena tijela djece supružnika koji su skočili sa zgrade

"To je eklatantno razotkrivanje sebe“, rekao je Lavrov.

Roderih Kizeveter, poslanik u njemačkom parlamentu, rekao je za list "Handelsblat" da vjeruje da su izvještaji autentični.

"Rusija naravno pokazuje koliko intenzivno koristi špijunažu i sabotažu kao dio hibridnog ratovanja. Za očekivati je da je mnogo više presretnuto i procurilo kako bi se uticalo na odluke, diskreditovalo i manipulisalo ljudima", rekao je on.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.