Берлин

Шпијунска афера дрма Њемачку

  • Извор: Б92
  • 02.03.2024. 19:25

Њемачка истражује аудио снимак који су објавили руски медији за који тврди да је конференцијски позив високих њемачких војних званичника о оружју за Украјину.

Портпарол њемачког министарства одбране рекао је у суботу да не може да потврди аутентичност снимка, али да савезна канцеларија за војну контраобавјештајну истрагу истражује случај и да ће бити предузети сви неопходни кораци.

Маргарита Симоњан, новинарка руске државне телевизије и водитељка "Раша Тудеј", прва је у петак објавила аудио снимак, који је објављен и на њеном Телеграм каналу.


АТВ снимила дивљање моториста: Рекордер прекорачио брзину за 151 км/х

АТВ снимила дивљање моториста: Рекордер прекорачио брзину за 151 км/х

"Ројтерс" је преслушао 38-минутни снимак, али није могао независно да потврди његову аутентичност. Учесници позива разговарају о могућој испоруци крстарећих ракета Таурус Кијеву, што је канцелар Олаф Шолц до сада јавно одлучно одбијао.

Говори се и о обуци украјинских војника и могућим војним циљевима. Шолц је, док је био у Риму, рекао новинарима у суботу да је цурење снимка потенцијално "веома озбиљно".

"Зато се то сада врло пажљиво, веома интензивно и врло брзо разјашњава. Такође је неопходно", рекао је он.

Руска амбасада у Берлину није одговорила на захтјев за коментар послат у суботу. Портпарол руског министарства спољних послова је у петак на друштвеним мрежама рекао: "Тражимо објашњење од Њемачке".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров говорио је у суботу новинарима о "лукавим плановима Бундесвера (њемачких оружаних снага), који су постали очигледни због објављивања овог аудио снимка.


Пронађена тијела дјеце супружника који су скочили са зграде

Пронађена тијела дјеце супружника који су скочили са зграде

"То је еклатантно разоткривање себе“, рекао је Лавров.

Родерих Кизеветер, посланик у њемачком парламенту, рекао је за лист "Ханделсблат" да вјерује да су извјештаји аутентични.

"Русија наравно показује колико интензивно користи шпијунажу и саботажу као дио хибридног ратовања. За очекивати је да је много више пресретнуто и процурило како би се утицало на одлуке, дискредитовало и манипулисало људима", рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.