Božićno ostrvo

Suvo vrijeme otežalo masovnu migraciju rakova: "Obično blokiraju saobraćaj“

  • Izvor: Indeks
  • 20.02.2024. 06:03

Neuobičajeno suvo vrijeme odgodilo je godišnju migraciju miliona crvenih rakova sa Božićnog ostrva u more, gdje se pare.

Na Božićnom ostrvu, australijskoj teritoriji u Indijskom okeanu, postoji više od 100 miliona crvenih rakova, a veliki dio ostrva proglašen je nacionalnim parkom. Rakovi su zaštićeni australijskim zakonom.

Vlasti su rekle da su "izuzetno suvi" uslovi otežali i smanjili ovosezonsku migraciju. U vrijeme migracije masa crvenih rakova obično blokira saobraćaj.

"U posljednjih 12 mjeseci imali smo otprilike polovinu naše prosječne količine padavina u tom razdoblju, a to je bilo dovoljno da ostrvo izgleda krajnje očajno, suvo i prašnjavo", rekao je Brendan Tiernan, koordinator programa za ugrožene vrste savezne agencije Parkovi Australije.

"I to je spriječilo rakove da migriraju", naveo je on.

Prvi put da su migrirali tek u februaru

Ove je godine prvi put da su rakovi migrirali tek u februaru otkako je agencija počela pratiti migraciju 1980-ih, dodao je.

U vrijeme migracije rakovi putuju iz unutrašnjosti ostrva u okean, gdje se pare. Ženke tada ostaju u rupama u blizini okeana kako bi izlegle jaja, a mužjaci se vraćaju u unutrašnjost.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: