Kanada

Traže ostavku zbog veličanja nacističkog vojnika u parlamentu

  • Izvor: SRNA
  • 26.09.2023. 16:42

Kanadski ministar spoljnih poslova Melani Džoli izjavila je danas da bi predsjednik donjeg doma parlamenta trebalo da podnese ostavku nakon što je javno veličao bivšeg nacističkog vojnika u parlamentu.

Predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Kanade Еntoni Rota je tokom nedavne posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog nazvao nacističkog veterana ratnim herojem.

Ali, ubrzo se ispostavilo da je bivši vojnik Jaroslav Hunka (98), koji je pozdravljen ovacijama, služio u jednoj od SS jedinica "Vafen" tokom Drugog svjetskog rata. Ovaj incident Rusija je nazvala nečuvenim.

Kako je bivši ukrajinski nacista dobio ovacije kanadskog parlamenta?

Kako je bivši ukrajinski nacista dobio ovacije kanadskog parlamenta?

"Bila je to sramota za parlament i Kanađane i mislim da bi predsjednik trebalo da posluša članove Predstavničkog doma i da se povuče", rekla je Džolijeva novinarima uoči sjednice Vlade.

Džolijeva je prvi član liberalne vlade koja je javno zatražila da Rota podnese ostavku.

Visoki zvaničnici četiri glavne političke stranke u parlamentu trebali bi da se sastanu kasnije danas kako bi razgovarali o tom pitanju.

Ako Rota odbije da podnese ostavku, zakonodavci mogu predložiti formalni prijedlog za izglasavanje nepovjerenja.

Otuđili oko 60.000 KM: Braća blizanci sa bejzbol palicama opljačkali apoteku

Otuđili oko 60.000 KM: Braća blizanci sa bejzbol palicama opljačkali apoteku

Rota se juče izvinio, ali se opire sve većim pozivima da podnese ostavku.

"Dobra je stvar što se Rota lično izvinio i siguran sam da sada razmišlja o tome kako da osigura dostojanstvo parlamenta u budućnosti", rekao je premijer Džastin Trudo novinarima uoči sastanka Vlade.

Pratite nas i putem Vibera