Канада

Траже оставку због величања нацистичког војника у парламенту

  • Извор: СРНА
  • 26.09.2023. 16:42

Канадски министар спољних послова Мелани Џоли изјавила је данас да би предсједник доњег дома парламента требало да поднесе оставку након што је јавно величао бившег нацистичког војника у парламенту.

Предсједник Представничког дома Парламента Канаде Ентони Рота је током недавне посјете украјинског предсједника Владимира Зеленског назвао нацистичког ветерана ратним херојем.

Али, убрзо се испоставило да је бивши војник Јарослав Хунка (98), који је поздрављен овацијама, служио у једној од СС јединица "Вафен" током Другог свјетског рата. Овај инцидент Русија је назвала нечувеним.

Kако је бивши украјински нациста добио овације канадског парламента?

Kако је бивши украјински нациста добио овације канадског парламента?

"Била је то срамота за парламент и Канађане и мислим да би предсједник требало да послуша чланове Представничког дома и да се повуче", рекла је Џолијева новинарима уочи сједнице Владе.

Џолијева је први члан либералне владе која је јавно затражила да Рота поднесе оставку.

Високи званичници четири главне политичке странке у парламенту требали би да се састану касније данас како би разговарали о том питању.

Ако Рота одбије да поднесе оставку, законодавци могу предложити формални приједлог за изгласавање неповјерења.

Отуђили око 60.000 КМ: Браћа близанци са бејзбол палицама опљачкали апотеку

Отуђили око 60.000 КМ: Браћа близанци са бејзбол палицама опљачкали апотеку

Рота се јуче извинио, али се опире све већим позивима да поднесе оставку.

"Добра је ствар што се Рота лично извинио и сигуран сам да сада размишља о томе како да осигура достојанство парламента у будућности", рекао је премијер Џастин Трудо новинарима уочи састанка Владе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм