Kriminalci pobjegli iz zatvora

Uvedeno vanredno stanje na Haitiju

  • Izvor: SRNA
  • 04.03.2024. 22:37

Vlada Haitija uvela je 72-časovno vanredno stanje nakon što su bande oslobodile oko 4.000 zatvorenika iz najvećeg zatvora u prijestonici Port-o-Prensu.

Među odbjeglim zatvorenicima su i članovi bande koji su optuženi za ubistvo predsjednika Žovenela Moiza 2021. godine.

Na Haitiju je uveden policijski čas, dok vlada najavljuje da će krenuti u potragu za kriminalcima za koje vjeruje da su pobjegli iz zatvora, prenosi Rojters.

"Policiji je naređeno da upotrijebi sva sredstva koja su joj na raspolaganju za sprovođenje policijskog časa i hapšenje svih prekršitelja", izjavio je ministar finansija Patrik Boaver, koji obavlja dužnost premijera.

Zaposlen u Ambasadi SAD-a: Pronađena mrtva osoba!

Zaposlen u Ambasadi SAD-a: Pronađena mrtva osoba!

Vođe bandi rekle su da žele da iznude ostavku premijera Arijela Henrija, koji se trenutno nalazi u inostranstvu, kao i da nameravaju da njegovoj vladi oduzmu kontrolu nad 80 odsto prijestonice.

Novi talas nasilja je pokrenut 29. februara kada je haićanski premijer Arijel Anrij otputovao u Najrobi, gdje pregovara o slanju međunarodnih bezbjednosnih službi, predvođenih kenijskim službenicima, u zemlju.

Vođa bande Džimi Šerizije objavio je početak koordinisanog napada sa ciljem da se premijer razriješi funkcije.

Od ubistva Žovenela Moiza, na Haitiju je nasilje u porastu. Još nije izabran njegov nasljednik, a izbori nisu održani od 2016. godine. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: