Nepomirljive razlike

Vatikan potvrdio zabranu katolicima da postanu masoni

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 15.11.2023. 22:03

Vatikan je potvrdio zabranu katolicima da postanu masoni ili slobodni zidari, vijekovima staro tajno društvo na koje je Katolička crkva dugo gledala s neprijateljstvom, a procjenjuje se da ima oko šest miliona članova u svijetu, javlja Reuters.

"Aktivno članstvo vjernika u slobodnom zidarstvu zabranjeno je zbog nepomirljivosti katoličke doktrine i masonerije", navodi se u pismu Vatikanske doktrinarne službe koju su u srijedu, 15. novembra, objavili vatikanski mediji.

Od‌jeljenje, poznato kao Dikasterij doktrine vjere, izdalo je svoje mišljenje 13. novembra, koje je potpisao papa Franjo, kao odgovor na upit biskupa s Filipina zabrinutog zbog sve većeg broja slobodnih zidara u njegovoj zemlji.

Ista kancelarija je prošle sedmice saopštila da se transrodne osobe mogu krstiti, biti kumovi i svjedoci na katoličkim vjenčanjima.

U pismu o slobodnim zidarima citira se deklaracija iz 1983. godine koju je potpisao pokojni papa Benedikt XVI, a koji je u to vrijeme bio prefekt Dikasterija doktrine vjere, u kojoj se navodi da su katolici "u masonskim udruženjima u stanju teškog grijeha i ne smiju se pričestiti".

Masoni tresu Hrvatskom, a šta je sa masonima u BiH?

Masoni tresu Hrvatskom, a šta je sa masonima u BiH?

Masonske lože uglavnom su isključivo muška udruženja, povezana s tajanstvenim simbolima i obredima.

Ponekad ih se povezuje s teorijama zavjera prema kojima ta bratstva u velikoj mjeri utiču na svjetska događanja.

Prema Ujedinjenoj Velikoj Loži Еngleske, moderno slobodno zidarstvo je "jedna od najstarijih društvenih i humanitarnih organizacija na svijetu", ukorijenjeno u tradicijama srednjovjekovnih zidara.

Grupa tvrdi da ima 180.000 muških članova, a dvije paralelne ženske lože u Еngleskoj imaju još 5.000 članova, a globalno članstvo masonerije procjenjuje na oko šest miliona.

Banožić imao alkohola u krvi prilikom nesreće

Banožić imao alkohola u krvi prilikom nesreće

Kao poznati masoni iz prošlosti navode se suprug pokojne kraljice Еlizabete, princ Filip, bivši premijer Vinston Čerčil, bivši engleski fudbalski menadžer Alf Remzi...

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.