Непомирљиве разлике

Ватикан потврдио забрану католицима да постану масони

  • Извор: Радио Сарајево
  • 15.11.2023. 22:03

Ватикан је потврдио забрану католицима да постану масони или слободни зидари, вијековима старо тајно друштво на које је Католичка црква дуго гледала с непријатељством, а процјењује се да има око шест милиона чланова у свијету, јавља Реутерс.

"Активно чланство вјерника у слободном зидарству забрањено је због непомирљивости католичке доктрине и масонерије", наводи се у писму Ватиканске доктринарне службе коју су у сриједу, 15. новембра, објавили ватикански медији.

Од‌јељење, познато као Дикастериј доктрине вјере, издало је своје мишљење 13. новембра, које је потписао папа Фрањо, као одговор на упит бискупа с Филипина забринутог због све већег броја слободних зидара у његовој земљи.

Иста канцеларија је прошле седмице саопштила да се трансродне особе могу крстити, бити кумови и свједоци на католичким вјенчањима.

У писму о слободним зидарима цитира се декларација из 1983. године коју је потписао покојни папа Бенедикт XVI, а који је у то вријеме био префект Дикастерија доктрине вјере, у којој се наводи да су католици "у масонским удружењима у стању тешког гријеха и не смију се причестити".

Masoni tresu Hrvatskom, a šta je sa masonima u BiH?

Masoni tresu Hrvatskom, a šta je sa masonima u BiH?

Масонске ложе углавном су искључиво мушка удружења, повезана с тајанственим симболима и обредима.

Понекад их се повезује с теоријама завјера према којима та братства у великој мјери утичу на свјетска догађања.

Према Уједињеној Великој Ложи Енглеске, модерно слободно зидарство је "једна од најстаријих друштвених и хуманитарних организација на свијету", укоријењено у традицијама средњовјековних зидара.

Група тврди да има 180.000 мушких чланова, а двије паралелне женске ложе у Енглеској имају још 5.000 чланова, а глобално чланство масонерије процјењује на око шест милиона.

Баножић имао алкохола у крви приликом несреће

Баножић имао алкохола у крви приликом несреће

Као познати масони из прошлости наводе се супруг покојне краљице Елизабете, принц Филип, бивши премијер Винстон Черчил, бивши енглески фудбалски менаџер Алф Ремзи...

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.