Zemlja u raljama bandi

Za atentat na predsjednika Haitija optužena i njegova udovica

  • Izvor: B92
  • 20.02.2024. 15:07

Za atentat na posljednjeg predsjednika Haitija Džovanela Moisea 2021, između ostalih, optuženi su i njegova udovica i bivši premijer.

Glavni sudija zadužen za istragu o atentatu Valter Voltair optužio je pedesetak ljudi, navodi se u dokumentu koji je procurio.

Prema dokumentu koji ima 122 stranice i koji je objavio AyiboPost, predsjednikova udovica Martin Moise urotila se s bivšim premijerom Klaudeom Džozefom kako bi ubili predsjednika i zauzeli njegovo mjesto.

Moise je ubijen kada su naoružani ljudi provalili u njegovu spavaću sobu u Port-o-Prensu u noći 7. jula 2021, u napadu u kojem je bivša prva dama povrijeđena.

Ženu i djecu tukao, brata polio benzinom, a strica pokušao ubiti sjekirom

Ženu i djecu tukao, brata polio benzinom, a strica pokušao ubiti sjekirom

Glavni sudija je naredio da se uhapse svi osumnjičeni, a Moise je na društvenim mrežama kritikovala ono što je nazvala "nepravednim hapšenjem i političkim progonom".

Bivši premijer, koji je među 50 optuženih, Džozef je u međuvremenu rekao za Miami Herald da je predsjednikov de fakto nasljednik, premijer Ariel Henri, glavni dobitnik atentata i da sada zloupotrebljava haićanski pravosudni sistem za progon protivnika u "klasičnom državnom udaru".

S druge strane, portparol premijera Henrija rekao je da je sudija nezavisan i "slobodan da izda nalog za hapšenje u skladu sa zakonom i svojom savješću".

Vulić: Izjavama o Dodiku Zvizdić pokušava da održi dojam bitnosti u pojedinim ambasadama

Vulić: Izjavama o Dodiku Zvizdić pokušava da održi dojam bitnosti u pojedinim ambasadama

Nekoliko dana prije atentata na tadašnjeg predsjednika države, Henri je imenovan na položaj premijera kao nasljednik Džozefa, koji sada vodi opozicionu stranku. Obećao je da će održati izbore, ali ih je odložio na neodređeno vrijeme navodeći kao razlog razorni zemljotres i rastuću moć do zuba naoružanih kriminalnih grupa, za koje je tražio inostranu pomoć.

Procjenjuje se da bande sada kontrolišu većinu glavnog grada, a Kenija se sprema da uvede međunarodne snage ratifikovane od strane UN-a za podršku haićanskoj policiji, premda su zemlje oprezne u pogledu dobrovoljne podrške zbog prijašnjih zlostavljanja stranih misija i optužbi protiv Henrijeve vlade.

(b92)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: