Na zahtjev Rusije

Zakazana sjednica Savjeta bezbjednosti zbog američkih udara na Irak i Siriju

  • Izvor: SRNA
  • 03.02.2024. 17:24

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN zbog američkih udara na Irak i Siriju biće održan 5. februara na zahtjev Rusije, saopšteno je danas iz stalne misije Ruske Federacije u UN.

Nešto ranije je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da Moskva traži od Savjeta bezbjednosti UN da hitno razmotri situaciju na Bliskom istoku nakon američkih napada iz vazduha na Irak i Siriju.

"Snažno osuđujemo novi čin američko-britanske agresije na suverene države. Tražimo hitno razmatranje situacije na Bliskom istoku u Savjetu bezbjednosti UN. Poslušničko učešće britanskih snaga u američkim napadima ne treba da stvori iluziju o takozvanoj međunarodnoj koaliciji", naglasila je Zaharova.

Moskva osudila američku agresiju na suverene zemlje

Moskva osudila američku agresiju na suverene zemlje

Prema njenim riječima, London tek treba da odgovara za svoj udio u podršci provokativnih postupaka svojih pretpostavljenih u Vašingtonu.

Zaharova smatra da je očigledno da su udari iz vazduha osmišljeni radi daljeg podsticanja sukoba.

Ona napominje da Amerika namjerno pokušava da najveće zemlje u regionu gurne u sukob svojim skoro neprestanim napadima na navodne proiranske grupe u Iraku i Siriji.

"Osvetnički" udari Amerikanaca: Stradali civili i vojnici!

Američke snage saopštile su da su tokom noći izvršeni udari na 85 ciljeva u Iraku i Siriji kao odgovor na napad dronom na bazu američke vojske u Jordanu prije sedam dana, kada su poginula tri, a ranjeno više od 40 vojnika.

U američkim udarima iz vazduha na dijelove Sirije poginuli su civili i pričinjena je znatna šteta, saopštila je potom sirijska vojska.

Pratite nas i putem Vibera