Damask

Zaplijenjeno oružje namijenjeno teroristima

  • 06.06.2018. 20:10

Sirijske vlasti zaplijenile su veliku količinu oružja i municije, namijenjenih teroristima u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije, javili su sirijski državni mediji.

Državna novinska agencija u Siriji "Sana" javila je da su vlasti pokrenule operaciju, nakon što su iz lokalnih izvora u selima blizu grada Homs dobile podatak da je oružje namijenjeno teroristima. 

Vlasti su zaplijenile automatske puške, mitraljeze, ručne bacače, sovjetske protivoklopne projektile "Fagot", švajcarsko-njemačke protivtenkovske projektile "Kobra", prenosivo oružje "SPG-9" sa municijom, municiju za minobacače, tenkovske granate i razne druge vrste municije, javio je "Sputnjik". 

Pokrajina Idlib je poznata po djelovanju raznih terorističkih i militantnih frakcija. Militanti su se u aprilu povukli iz sirijske istočne Gute i smješteni su u Idlib, a u tom području je uspostavljena i jedna od "bezbjednosnih zona". 

Sirijske vlasti bore se protiv terorizma i u posljednjih nekoliko godina su ponovo preuzele kontrolu nad teritorijama koje su militanti kontrolisali još od 2011. godine.