Kijev ga brzo "sahranio"

"Živ je Sokolov, umro nije" Kako se Šojgu sastao sa "ubijenim komandantom" Crnomorske flote?

  • 26.09.2023. 14:56

Komandant ruske Crnomorske flote admiral Viktor Sokolov pojavio se danas uredno na sjednici kolegijuma Ministarstva odbrane Ruske Federacije. I to ne bi bilo ništa čudno da Ukrajina, ali i zapadni mediji, nisu objavili da je ovaj istaknuti ruski komandant ubijen.

Tako su, makar, tvrdile ukrajinske Oružane snage, a vijest brže bolje dalje prenijeli i drugi ukrajinski zvaničnici.

Malo ko od njih je izrazio zdravorazumnu skepsu. U tom smislu "Gardijan" je možda bio i jedan od rijetkih navevši: 

"Ne možemo samostalno da potvrdimo ukrajinske navode o Sokolovu ili broju mrtvih", jer "nije jasno kako je ukrajinska vojska izbrojala mrtve i ranjene". 

Medvedev: Spremni smo za sukob sa NATO!

Medvedev: Spremni smo za sukob sa NATO!

I zaista, kako bi Ukrajina znala bolje nego Rusija, koliko je njenih ljudi poginulo? 

U izvještaju Moskve nije bilo ni govora o više desetina navodno poginulih ruskih vojnika o kojima je govorio Kijev. Moskva je, podsjetimo, tada poručila da je došlo do oštećenja zgrade glavnog štaba flote, i da je jedna osoba nestala, a o pogibiji Sokolova nije bilo ni riječi.

Ali, to, kako se čini, dijelu zapadne javnosti nije ni bitno.

Tako je, na primjer, Timofij Milovanov, bivši ministar ekonomije Ukrajine i savjetnik Zelenskog ubrzo nakon napada na štab Crnomorske flote napisao na mrežama da je "ubijeno 62 ruska marinca, uključujući 34 oficira i komandanta Crnomorske flote", a da je "još 105 osoba ranjeno".

I, zatim zaključio: "Zgrada Štaba Crnomorske flote ne može biti popravljena". 

Obradovali su se tome i neki drugi.

Na primjer, izvjesna Džesika Berlin, politički analitičar, koja je prethodno radila za američki Senat i Pentagon i čije mišljenje, kako se čini, zapadni mediji cijene, napisala je na Iksu (bivši Tviter) da se radi o "istorijskom, zapanjujućem napadu na korpus ruskih oficira", između ostalog, jer je među poginulima i "komandant flote i ratni zločinac admiral Sokolov".

Ali, biće, ipak, da je Sokolov živ. I da informacijama koje dolaze od Oružanih snaga Ukrajine, ipak, ne treba tek tako vjerovati, posebno ako se uzme u obzir da je njima do nedavno, makar kada je reč o medijskom sektoru, rukovodio kontroverzni transrodni portparol, Amerikanac Sara Еšton-Sirilo. 

Ali i on je smijenjen, jer Kijev "ne odobrava izjave" koje je plasirao u javnost. 

Biće da se Oružanim snagama Ukrajine potkrala još jedna greška. Jer, Sokolov je živ, umro nije, piše RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: