Кијев га брзо "сахранио"

"Жив је Соколов, умро није" Како се Шојгу састао са "убијеним командантом" Црноморске флоте?

  • 26.09.2023. 14:56

Командант руске Црноморске флоте адмирал Виктор Соколов појавио се данас уредно на сједници колегијума Министарства одбране Руске Федерације. И то не би било ништа чудно да Украјина, али и западни медији, нису објавили да је овај истакнути руски командант убијен.

Тако су, макар, тврдиле украјинске Оружане снаге, а вијест брже боље даље пренијели и други украјински званичници.

Мало ко од њих је изразио здраворазумну скепсу. У том смислу "Гардијан" је можда био и један од ријетких навевши: 

"Не можемо самостално да потврдимо украјинске наводе о Соколову или броју мртвих", јер "није јасно како је украјинска војска избројала мртве и рањене". 

Медведев: Спремни смо за сукоб са НАТО!

Медведев: Спремни смо за сукоб са НАТО!

И заиста, како би Украјина знала боље него Русија, колико је њених људи погинуло? 

У извјештају Москве није било ни говора о више десетина наводно погинулих руских војника о којима је говорио Кијев. Москва је, подсјетимо, тада поручила да је дошло до оштећења зграде главног штаба флоте, и да је једна особа нестала, а о погибији Соколова није било ни ријечи.

Али, то, како се чини, дијелу западне јавности није ни битно.

Тако је, на примјер, Тимофиј Милованов, бивши министар економије Украјине и савјетник Зеленског убрзо након напада на штаб Црноморске флоте написао на мрежама да је "убијено 62 руска маринца, укључујући 34 официра и команданта Црноморске флоте", а да је "још 105 особа рањено".

И, затим закључио: "Зграда Штаба Црноморске флоте не може бити поправљена". 

Обрадовали су се томе и неки други.

На примјер, извјесна Џесика Берлин, политички аналитичар, која је претходно радила за амерички Сенат и Пентагон и чије мишљење, како се чини, западни медији цијене, написала је на Иксу (бивши Твитер) да се ради о "историјском, запањујућем нападу на корпус руских официра", између осталог, јер је међу погинулима и "командант флоте и ратни злочинац адмирал Соколов".

Али, биће, ипак, да је Соколов жив. И да информацијама које долазе од Оружаних снага Украјине, ипак, не треба тек тако вјеровати, посебно ако се узме у обзир да је њима до недавно, макар када је реч о медијском сектору, руководио контроверзни трансродни портпарол, Американац Сара Ештон-Сирило. 

Али и он је смијењен, јер Кијев "не одобрава изјаве" које је пласирао у јавност. 

Биће да се Оружаним снагама Украјине поткрала још једна грешка. Јер, Соколов је жив, умро није, пише РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: