Циљ подстицање развоја

ЕУ усвојила Закон о вјештачкој интелигенцији, први такав у свијету

 • Извор: н1инфо.рс
 • 21.05.2024. 17:59

​Савјет Европске уније потврдио је Акт о вјештачкој интелигенцији, први такав закон у свијету који може поставити глобални стандард за регулацију вјештачке интелигенције (АИ).

Циљ новог закона је подстицање развоја и прихватања безбједних и поузданих система вјештачке интелигенције на јединственом тржишту ЕУ.

Истовремено, циљ му је да обезбиједи поштовање основних права грађана ЕУ и подстакне улагања и иновације на подручју вјештачке интелигенције у Европи.

Закон о вјештачкој интелигенцији примјењује се само на подручја која покрива законодавство ЕУ и предвиђа изузећа попут система који се користе искључиво у војне и одбрамбене сврхе, као и у истраживачке сврхе.

Закон слиједи приступ "основан на ризику", што значи да су правила строжа што је већи ризик од наношења штете друштву.

"Овај закон, први такве врсте у свијету, прекретница је за ЕУ, а односи се на глобалне технолошке изазове који стварају прилике за наша друштва и привреду", рекао је белгијски државни секретар за дигитализацију Метју Мишел.

Нови закон требало би у сљедећих неколико дана да буде објављен у Службеном листу ЕУ-а, а ступа на снагу 20 дана након објаве. Уредба ће се почети да се примјењује двије године након ступања на снагу, уз неке изузетке за одређене одредбе закона.

Нови закон разликује четири врсте вјештачке интелигенције складно ризику које са собом носе. Системи вјештачке интелигенције с врло ограниченим ризиком, попут видеоигрица или филтера за спам мораће задовољавати само благе прописе транспарентности, док ће високоризични системи АИ морати да испуњавају низ захтјева и обавеза како би били одобрени на тржишту ЕУ-а.

Закон забрањује системе вјештачке интелигенције које појединце друштвено вреднују и разврставају у одређене категорије - по роду, родном идентитету, раси, етничком поријеклу, миграционом статусу, држављанству, политичком увјерењу, сексуалној оријентацији, вјероисповјести и слично.

Под вјештачком интелигенцијом неприхватљивог ризика сматрају се похрањивање фотографија приказа лица са интернета или снимака CCTV-a,  снимака препознавање емоција на радном мјесту и у школама, друштвено бодовање, предиктивно полицијско д‌јеловање искључиво на профилисању особе. Грађани ће моћи подносити притужбе на системе АИ-ја који угрожавају њихова права.

Како би се осигурало исправно провођење новог закона предвиђа се успостава неколико тијела попут канцеларија за вјештачку интелигенцију унутар Комисије, научног панела независних стручњака за подршку спровођењу активности и других, преноси "Н1".

Пратите нас и путем Вибера

 • 08:00 Емисија: Аграр

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 08:30 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 11:00 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.