ATV

Влада ФБиХ

Интернет трговину ће обављати само регистровани трговци?

 • Извор: Независне
 • 22.09.2023. 07:33

Влада ФБиХ у измјенама и допунама Закона о унутрашњој трговини ФБиХ предлаже, између осталог, да се е-трговци приликом оглашавања обавежу да се идентификују као физичко лице или регистровани трговац.

Наиме, током пандемије вируса корона и затварања скоро свега, у Босни и Херцеговини је процвјетала електронска трговина, те се грађани све више одлучују да купују преко интернета.

Из Министарства трговине ФБиХ су за федералне медије рекли да радна група финализује Приједлог преднацрта Закона о унутрашњој трговини у овом ентитету.

"Продају на даљину може да организује само трговац који се регистровао за ту врсту трговине, те добије шифру д‌јелатности од надлежног регистарског суда. Овако пише у новом тексту закона. Није могуће контролисати све који преко друштвених мрежа понуде продају производа, те је приједлог да се е-трговци приликом оглашавања обавежу да се идентификују као физичко лице или регистровани трговац. Регистровани трговац има обавезу да назначи регистарски број, а на купцима је да одлуче хоће ли купити од е-трговца који није оставио податке за евентуалне жалбе или рекламацију уколико желе сигурну трговину", навели су из Министарства трговине ФБиХ.

Како је раније речено, Нацрт закона о унутрашњој трговини ФБиХ пред члановима Владе Федерације БиХ би требало да буде до краја ове године, након чега ће бити упућен у парламентарну процедуру.

Адмир Чавалић, предсједник Одбора за економску и финансијску политику у Парламенту ФБиХ, рекао је за "Независне новине" да није могуће урадити наведено у контексту који се спомиње разумијевајући глобалне трендове и оно што се дешава у иностранству.

"Овим се већа могућност даје понуђачима који могу бити физичка, правна лица и слично. Наравно, закон још није дошао до Владе ФБиХ, ни до парламентарне процедуре, и виђећемо у којем ће облику доћи. Свакако иде као Нацрт закона, тако да вјерујем да ће се доста ствари измијенити", казао је Чавалић.

Према његовим ријечима, законом треба заштитити потрошача, али ту треба направити баланс да се не иде у начелну заштиту по цијену да се уништи развој online платформи које су омогућиле за бројне грађане да остваре одређени приход, али и потрошаче да добију оно што је потребно.

"Злоупотребе постоје, али урушавање тржишних односа не може бити лијек за заустављење датих злоупотреба. Морају се тражити неки други модели", нагласио је Чавалић.

Иначе, измјенама Закона о унутрашњој трговини ФБиХ се планира и увођење нерадне нед‌јеље у продајним објектима, те се разматра могућност увођења самоуслужних пумпи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  Упознаћемо вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста.

 • 13:25 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путописна авантура са потписом Бањалучанина Роберта Дацешина.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:40 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.