ATV

Povećanje za 20 odsto

Kupovina preko interneta veća nego u godini pandemije

  • Извор: Танјуг
  • 26.11.2021. 17:16

Kupovina preko interneta je sve zastupljenija, a tome svjedoči i podatak da je broj pošiljaka ove godine veći za 20 odsto u poređenju sa istim periodom 2020, saopštila je danas Uprava carina.

Šef carinske ispostave Pošta Beograd Jasminka Vujadinović govorila je o najvećim izazovima pri carinjenju poštanskih pošiljaka, navodeći da u 90 odsto slučajeva pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrijednost robe.

– Zbog toga prilikom kupovine preko interneta treba insistirati da prodavac pošalje fakturu uz pošiljku, jer kada pristigne pošiljka bez pratećeg računa, carinski službenici moraju na drugi način da utvrde vrijednost pristigle robe – navodi Vujadinović.

Navela je da se u praksi dešava da je roba kupljena na popustima i akcijama koje više ne postoje u trenutku kada ona pristigne na carinjenje, a ukoliko faktura ne pristigne uz pošiljku, postoji mogućnost da osnovica za carinjenje bude viša.

– U datom trenutku nema načina da se zna da li je roba kupljena na popustu ili ne- objasnila je Vujadinović i dodala da carinski službenici osim računa za utvrđivanje carinske vrijednosti, koriste i druge metode, poput upoređivanja vrijednosti slične ili istovjetne robe.

Pošto se carinjenje vrši tek nakon što pošiljka pristigne u zemlju, što je najčešće kada su cijene roba vraćene na veći iznos, obračun dažbina može biti veći od stvarno plaćene cijene, ukoliko robu ne prati račun.

Uprava carina savjetuje građane da zahtjevaju od poštanskog službenika obračun uvoznih dažbina na uvid, ukoliko se tako nešto dogodi i da ukoliko imaju primjedbe, ulože prigovor.

U saopštenju se navodi da pošiljke čija je vrijednost veća od 50 evra, plaćaju i carinu i PDV, dok pošiljke čija je vrijednost do 50 evra podliježu samo naplati PDV-a u iznosu od 20 odsto.

Dažbine se obračunavaju po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu, na šta se obračunava i PDV po stopi od 20 odsto.

Тагови: