ATV

Izrael

Naređeno novo iskopavanje grobnice žene koja je navodno porodila Isusa

  • Извор: Агенције
  • 26.12.2022. 17:47

Drevnu grobnicu iz prvog vijeka nove ere koja se dovodi u vezu sa babicom Isusa Hrista izraelski arheolozi ponovo iskopavaju u brdima jugozapadno od Jerusalima, saopštila je danas uprava za antikvitete.

Kako se navodi, arheolozi sada iskopavaju veliko predvorje pećine u okviru projekta razvoja takozvane "staze nasleđa" u regionu.

"Hodočasnici su tada iznajmljivali uljane lampe, ulazili u pećinu, molili se, izlazili i vraćali ih", rekao je direktor iskopavanja Ziv Firer. 

Složeno ukrašeni jevrejski pećinski kompleks datira iz prvog vijeka nove ere, a lokalni hrišćani su ga kasnije dovodili u vezu sa Salomom, Isusovom babicom koja se pominje u jevanđeljima. 

Na tom mjestu je izgrađena vizantijska kapela, koja je vijekovima bila mjesto hodočašća i poštovanja, prenio je AP.

Pećinu je prvi pronašao i iskopavao prije nekoliko decenija jedan izraelski arheolog. 

Krstovi i natpisi na grčkom i arapskom jeziku, uklesani na zidovima pećine tokom vizantijskog i islamskog perioda, ukazuju na to da je kapela bila posvećena Salomi, prenosi "Euronews".

  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм