ATV

Daleka budućnost

Naučnici predvid‌jeli tačan datum kada bi Zemlju mogao udariti asteroid - snagom od 22 atomske bombe

 • Izvor: Radio Sarajevo
 • 18.09.2023. 19:50

Uzmite svoje kalendare jer su naučnici otkrili datum kada se predviđa da će asteroid udariti u Zemlju, i to snagom od 22 atomske bombe. Asteroid, nazvan Bennu, prolazi pokraj Zemlje svakih šest godina, ali astronomi su predvid‌jeli da bi jednog dana u septembru - za mnogo godina - mogao "uspostaviti kontakt".

NASA već sedam godina radi na planovima za sprečavanje sudara s asteroidom i preusmjeravanje Bennua. Njihova je misija sada u 'posljednjoj fazi'.

Bennu je širok otprilike 530 metara, što ga čini upola manjim od asteroida za koji se smatra da je ubio dinosaure. Ako se Bennu zabije u Zemlju, to će uzrokovati razaranje svega u radijusu od najmanje 965 kilometara od mjesta udara, ali to nije dovoljno veliko da uzrokuje potpuno izumiranje u cijelom svijetu.

Kupio

Kupio "golfa 2" od bake, pa u gepeku pronašao kovertu sa 3.300 maraka

Biće vam još drago znati da je mogućnost da se Bennu sudari s našim planetom i izazove razaranje za naše buduće generacije zapravo vrlo mala. NASA kaže da iako postoji rizik, postoji 'izuzetno mala šansa' da će Bennu udariti u Zemlju 24. septembra 2182.

Budući da datum pada blizu kraja 22. vijeka, ne moramo se još dugo brinuti. Prema novom dokumentu koji je prošli mjesec podijelio naučni tim OSIRIS-REx, postoji 1:2700 (0,037%) šanse da ovaj "projektil" udari u Zemlju 24. septembra 2182.

I šta ćemo sad?

I šta ćemo sad?

"Iako je teško odrediti izglede da se to stvarno dogodi, novi podaci iz NASA-ine svemirske letjelice OSIRIS-REx omogućili su naučnicima da bolje modeliraju kako će se Bennuova orbita razvijati tokom vremena i da bolje izračunaju mogućnost sudara", objašnjava NASA.

Dana 25. septembra 2135. Bennu će proletjeti blizu Zemlje. Bennuova lokacija u 2182. variraće ovisno o tome kako će proći prelet 2135, prema NASA-i. Šanse su jedan prema 1750 da će Bennu pasti na Zemlju do 2300.

Šmit u Banjaluci, krijući se i bez najave, kao bjegunac od zakona!

Šmit u Banjaluci, krijući se i bez najave, kao bjegunac od zakona!


Pratite nas i putem Vibera

 • 19:21 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:26 Serija: Slatke muke (12+)

  Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 20:26 Koncert: Jelena Karleuša

  Koncert: Jelena Karleuša

 • 21:46 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:26 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 23:11 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.