Двије врсте

Откривена нова врста џиновске анаконде, научници запањени

 • 20.02.2024. 16:26

Генетска истраживања тима од 15 научника показала су да постоје не једна, већ двије врсте зелених анаконди - Eunectes murinus и Eunectes akayima.

Џиновска анаконда дуго је сматрана једним од најстрашнијих и најмистериознијих бића Амазоније. Међутим, научнике је шокирало откриће да постоје не једна, већ двије врсте џиновских анаконди, показала је студија објављена у Diversity.

Војска Србије: На конкурс за пилота могу се пријавити и грађани Републике Српске

Војска Србије: На конкурс за пилота могу се пријавити и грађани Републике Српске

- Заједно с 14 научника из девет земаља открили смо да су највеће змије на свијету уствари припаднице двије различите врсте. Иако изгледају готово идентично на први поглед, генетске разлике између њих су 5,5 посто и то је огромно. Поређења ради, људи и чимпанзе се генетски разликују свега 2 посто - рекао је професор Фрик Вонк, холандски биолог и водитељ природњачких емисија, преноси Дејли мејл.

Он је снимљен како рони крај једне од џиновских анаконди.

- Ова је дуга 7,9 метара и тешка 199 килограма – рекао је он.

"Нећемо одустати од изручења Одобашића“

Иако је тек откривена, научници већ кажу да је ова врста угрожена.

- Анаконде су група водених змија којих има много у Јужној Америци. Таксономски статус неколико врста био је несигуран или чак контроверзан. Кориштењем генетских података из четири признате врсте анаконди из десет земаља, студија је испитала филогенетске односе унутар рода Eunectes. Кључно откриће је идентификација двије групе у оквиру врсте Eunectes murinus, што је показало да су оне генетски дубоко различите. То је довело до признавања сјеверне зелене анаконде као нове врсте под именом Eunectes akayima, различите од јужне зелене анаконде или Eunectes murinus – наведено је у студији, пише Nauka.rs.

Северина након одлуке суда: Нећу на овоме стати

Северина након одлуке суда: Нећу на овоме стати

Професор Хесус Ривас, главни аутор студије, рекао је да је прије 15 година први пут схватио да је могуће да постоје двије врсте зелених анаконди. Са супругом др. Саром Кори Ривас почео је анализе узорака испитујући генетске разлике. Ипак, било је потребно много времена да се добију резултати.

- Ово је заиста био међународни пројект. Проучавам анаконде 32 године, па опет морам да се запитам колико још других врста постоји и колико тога још не знамо – рекао је он.


Брајан Г. Фрај, један од аутора студије и професор Универзитета у Квинсленду, рекао је да су он и његове колеге били шокирани када су открили огромне генетске разлике између двије врсте.

- С обзиром на то да је овај гмизавац тако велики кичмењак, невјероватно је да нисмо примијетили да постоје двије врсте до сада. Зелене анаконде су заиста чудовишта свијета рептила. Највеће женке могу да буду седам метара дугачке и тешке више од 250 килограма. Добро су адаптиране за живот у води, нису отровне, већ плијен обарају огромним, флексибилним вилицама, а онда га ломе снажним тијелима. Као врховни предатори, оне су кључне за баланс екосистема – написао је он за The Conversation.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Досије

  ''Емисија: Досије

 • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:30 Серија: Авионџије

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:05 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.