Марко Грабовац

"Нећемо одустати од изручења Одобашића“

  • Извор: СРНА
  • 20.02.2024. 15:54

Предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац сматра да власти Шведске желе да ослободе Деду Одобашића, оптуженог за ратни злочин у БиХ, али породице српских жртава никада неће одустати од захтјева да буде изручен.

Грабовац је рекао да је неприхватљиво то што власти Шведске смишљено опструишу изручење Одобашића, наводећи да на све начине желе да прикрију размјере ратних злочина почињених над Србима у Броду 1992. године.

"Породице српских жртава никада неће одустати од захтјева за изручењем Одобашића да би био приведен лицу правде и одговарао за ратни злочин над Србима", изјавио је Грабовац Срни.

Екстрадициона молба прослијеђена Шведској: Хитно испоручити Одобашића

Екстрадициона молба прослијеђена Шведској: Хитно испоручити Одобашића

Грабовац је закључио да власти Шведске, у договору са неким земљама из ЕУ и НАТО-а, на овај начин желе да умру свједоци, наредбодавци и извршиоци ратних злочина над Србима у Броду и Посавини да би се умањио њихов значај.

Службеник Министарства правде Шведске Аманда Карле рекла је Срни да тренутно није могуће одговорити на питање када ће Стокхолм одговорити на захтјев БиХ за изручење Одобашића нити да ли ће га изручити.

Она је навела да ће државни тужилац Шведске објавити саопштење о мишљењу у вези са захтјевом за изручење Одобашића прије него што Влада Шведске донесе одлуку о томе.

У Шведској ухапшен Дедо Одобашић

У Шведској ухапшен Дедо Одобашић

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске обавијештено је да је Одобашић ухапшен 2. јануара, према Интерполовој потјерници и да се чека његова екстрадиција, речено је раније Срни у МУП-у.

У оптужници се наводи да је Одобашић у згради Скупштине општине тадашњег Босанског Брода злостављао српског цивила након што су га мучили и претукли припадници Хрватског вијећа одбране.

На терет му се ставља да је у старој згради полиције у Броду мучио и нанио тешке повреде Српкињи која је била затворена у ћелији.

Пред Окружним судом у Добоју у марту прошле године одгођено је изјашњавање о кривици Одобашића јер се није појавио у судници.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)