Marko Grabovac

"Nećemo odustati od izručenja Odobašića“

  • Izvor: SRNA
  • 20.02.2024. 15:54

Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac smatra da vlasti Švedske žele da oslobode Dedu Odobašića, optuženog za ratni zločin u BiH, ali porodice srpskih žrtava nikada neće odustati od zahtjeva da bude izručen.

Grabovac je rekao da je neprihvatljivo to što vlasti Švedske smišljeno opstruišu izručenje Odobašića, navodeći da na sve načine žele da prikriju razmjere ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Brodu 1992. godine.

"Porodice srpskih žrtava nikada neće odustati od zahtjeva za izručenjem Odobašića da bi bio priveden licu pravde i odgovarao za ratni zločin nad Srbima", izjavio je Grabovac Srni.

Еkstradiciona molba proslijeđena Švedskoj: Hitno isporučiti Odobašića

Еkstradiciona molba proslijeđena Švedskoj: Hitno isporučiti Odobašića

Grabovac je zaključio da vlasti Švedske, u dogovoru sa nekim zemljama iz ЕU i NATO-a, na ovaj način žele da umru svjedoci, naredbodavci i izvršioci ratnih zločina nad Srbima u Brodu i Posavini da bi se umanjio njihov značaj.

Službenik Ministarstva pravde Švedske Amanda Karle rekla je Srni da trenutno nije moguće odgovoriti na pitanje kada će Stokholm odgovoriti na zahtjev BiH za izručenje Odobašića niti da li će ga izručiti.

Ona je navela da će državni tužilac Švedske objaviti saopštenje o mišljenju u vezi sa zahtjevom za izručenje Odobašića prije nego što Vlada Švedske donese odluku o tome.

U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić

U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske obaviješteno je da je Odobašić uhapšen 2. januara, prema Interpolovoj potjernici i da se čeka njegova ekstradicija, rečeno je ranije Srni u MUP-u.

U optužnici se navodi da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine tadašnjeg Bosanskog Broda zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

Na teret mu se stavlja da je u staroj zgradi policije u Brodu mučio i nanio teške povrede Srpkinji koja je bila zatvorena u ćeliji.

Pred Okružnim sudom u Doboju u martu prošle godine odgođeno je izjašnjavanje o krivici Odobašića jer se nije pojavio u sudnici.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.