Majkl Ben-Ari

BiH izručila Izraelu prevaranta koji je ojadio investitore u Americi za 150 miliona

  • Извор: СРНА
  • 25.12.2022. 17:06

BiH izručila je Izrealu Majkla Ben-Arija koji se tereti za prevaru tešku 150 miliona dolara, piše "Tajms of Izrael".

Majkl Ben-Ari, američko-izraelski državljanin, optužen je za prevaru oko hiljadu investitora u SAD i Izraelu tokom 15 godina.

Ben-Ari je investitorima obećavao brzu zaradu preko razgranate piramidalne šeme, poznate i kao Ponzijeva šema.

On je izručen rano jutros zbog, kako se vjeruje, najgore takve prevare ikada izvedene u jevrejskoj državi.

Ben-Ari je bio uhapšen u Izraelu u aprilu 2021. godine, ali pušten je u kućni pritvor na osnovu jemstva od 625.000 dolara.

Pobjegao je iz zemlje koristeći tuđ pasoš, a u julu ove godine je uhapšen u BiH na zahtjev Izraela.

Ben-Arijev slučaj istražuje Izraelska uprava za vrijednosne papire, a vodi je Odjeljenje za poreze i ekonomiju Državnog tužilaštvau saradnji sa izraelskom policijom i Interpolom.

S druge strane, američki savezni sud za stečaj na Menhetnu ovlastio je advokata koji zastupa Izrael da povrati imovinu iz Ponzi šeme vrijedne 150 miliona dolara.

Tokom godina, Ben-Ari je navodno predlagao da investitori ulažu novac u strane fondove preko kompanije u njegovom vlasništvu, dok je prikazivao navodne lažne prezentacije, o sigurnim investicijama, koje su obećavale visoke prinose.

Navodno je za sebe tako pribavio oko 60 miliona dolara tokom više od jedne decenije.

Ben-Ari je emigrirao u Izrael iz SAD 1981. godine i bio na rukovodećim pozicijama u Bank Leumi i lancu supermarketa "Supersol" prije nego što je osnovao kompaniju EGFE 1999. godine.

U januaru 2022. godine, Ben Arijev brat Leri Grinfeld pronađen je mrtav u rezidenciji u Las Vegasu u američkoj državi Nevada.

Mediji u Izraelu nazivaju Ben-Arija "izraelskim Medofom", zbog sličnosti sa slučajem Bernija Medofa, tvorca jedne od najveće prevarantske Ponzijeve šeme u istoriji.

Berni Medof je zbog svojih prevara osuđen u SAD na doživotnu robiju, a preminuo je u zatvoru u aprilu 2021. godine

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм