Svemir

Snimljen udar meteora u mjesec - VIDEO

 • Izvor: Agencije
 • 13.03.2023.10:12

Japanski astronom Daiči Fuđii, kustos Gradskog muzeja Hiratsuka, snimio je bljesak udara meteora u Mjesec.

Ovaj svemirski događaj zbio se 23. februara u 20:14 po japanskom vremenu (12:15 po hrvatskom).

Izgleda da je meteor udario blizu kratera Ideler L, sjeverozapadno od kratera Pitiscus.

Meteori u prosjeku putuju brzinom od oko 48.280 km/h. Prilikom udara se zbog velikih brzina stvara intenzivna toplota i nastaje krater, odnosno desi se svojevrsna eksplozija te se takvi događaji, ako su dovoljno veliki i ako se dogode tokom lunarne noći na strani Mjeseca okrenutoj prema nama, mogu vidjeti sa Zemlje.

"Novonastali krater bi mogao imati desetak metara u promjeru i možda bi ga mogle snimiti NASA-ina letjelica Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijska Chandrayaan 2", rekao je Fuđii, a prenosi "Space.com".

Mada meteori svakodnevno ulaze u našu atmosferu, velika većina njih izgori prilikom ulaska.

Ali Mjesec ima jako rijetku egzosferu, što znači da meteori koji ne bi stigli do Zemljine površine obično udare u Mjesec i pritom dodaju novi segment njegovoj slikovitoj površini punoj kratera.


Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.